Många lockas att bo på Östermalm

Alla vill bo på Östermalm. Någon annan slutsats är svår att dra av Hemnets nya sökindex.

”Djurgården”, ”Östermalm”, ”Gärdet” och ”Hjorthagen” var några av de populäraste sökorden på hemnet.se 2012. Bara under de två första veckorna av december gjordes 27 016 fritextsökningar på dessa områden.

Och med det hamnar Östermalm, tillsammans med Södermalm, i topp för var svenskarna vill bo.

– De attraktiva områdena är oftast de mest eftersökta på Hemnet, då blir det gärna adresser på Östermalm, säger Staffan Tell från Hemnet.

Bostadssajtens nya sökindex visar tydligt att innerstans östra delar är stekheta. Lägger man dessutom till specifika gatunamn folk har sökt på, så seglar Östermalm i väg än mer i statistiken.

Den enskilda bostadsrätt som flest av Hemnets användare har klickat på ligger också den i stadsdelens centrum. Vid Östermalmstorg finns vindsvåningen på 307 kvadratmeter som flest ville titta på i fjol. Utgångspriset avskräcker dock de flesta: 33 miljoner kronor.

– Många tittar på lägenheten för att få inspiration till design och inredning. Men det är få som faktiskt är spekulanter, säger fastighetsmäklaren Richard Lagerling.

Att Östermalm är populärt och därmed också dyrt att bo på är ingen ny trend. De senaste åren har sju av de tio dyraste gatorna att köpa bostad på legat här.

Dyrast är Erik Dahlbergsallén. Priset per kvadratmeter där har de tre senaste åren varit drygt 77 000 kronor/kvadratmetern. Det visar siffror från Mäklarstatistik.

Och utvecklingen fortsätter. Enligt Dagens Nyheter ligger de fem bostadsrätter som kostade mest 2012 alla på Östermalm. Mellan 22,5 miljoner och 20,6 miljoner kronor gick dessa för.

Och av de lägenheter som ligger ute för försäljning på Hemnet just nu återfinns nio av de tio dyraste bostadsrätterna på Östermalm. Bara en lägenhet på Södermalm har lyckats tränga sig in på topp tio.

– Jag har jobbat med det här i 20 år. Östermalm har alltid varit populärast och dyrast, och det tror jag att det kommer att fortsätta vara, säger Richard Lagerling.

Fakta

Fem mest klickade på Hemnet