Många lurade på gravskötseln

På bara några veckor har hundratals gravar såtts med gräs.
På bara några veckor har hundratals gravar såtts med gräs.
Anhöriga förs bakom ljuset när Skogskyrkogården ändrar skötseln av gravarna. Det menar flera anställda.

Kritiken gäller att jordytan vid hundratals gravar har såtts igen med gräs, utan att de anhöriga tillfrågats - och att avgiften inte sänks som den borde.

Bland tallarna på Skogskyrkogården ligger flera hundratusen människor begravda. Många av deras anhöriga väljer att betala för att kyrkogårdsförvaltningen ska sköta om gravarna. Men nu slår flera anställda på kyrkogården larm om att de anhöriga inte får vad de betalar för. Gravar från 2010 eller tidigare, där det inte finns några blommor eller prydnader, ska inte längre ha kvar jordytan framför graven. Där ska det sås gräs. Detta även om anhöriga betalar för att få jordytan skött.

– Jag sådde gräs på ett par gravar men nu vägrar jag göra det på fler, säger en anställd.

För en normalstor grav kostar skötseln 475 kronor om året. För de pengarna ska kyrkogårdsförvaltningen rensa ogräs, kantskära jordytan och byta jord. Att endast klippa gräs kostar betydligt mindre.

– De anhöriga är inte informerade om att vi sår igen. Utan deras vetskap får de betala för en dyrare tjänst än den de får, säger en annan anställd.

Enligt flera tjänstemän på kyrkogårdsförvaltningen är det praxis att så gräs på äldre gravar som ingen besöker.

– Meningen är inte att blåsa någon utan att graven ska ge ett vårdat intryck, säger Kjell Wikberg, enhetschef för Skogskyrkogården och Sandsborgs kyrkogård.

Samtidigt betalar folk för det som står i skötselavtalet?

– Vi har aldrig upplevt det här som ett problem. Under alla år jag jobbat har jag kanske fått tio samtal om det här. Hör anhöriga av sig hugger vi bara upp jordytan igen om de vill det.

Flera anhöriga blir dock upprörda när de får höra vad som pågår.

– Vi betalar och vill ha möjlighet att plantera något om vi vill. Om kyrkogårdsförvaltningen vill ändra i avtalet borde de höra av sig, säger Stefan Westlund vars mamma dog så sent som 2013.

– För mig gör det inget att de sår gräs. Men jag hoppas att jag får ett billigare avtal, säger Gudrun Ek i Gröndal.

Pär Westin, avdelningschef för Stockholms samtliga kyrkogårdar, medger att allt inte har gått rätt till.

– Någonstans har det blivit ett missförstånd. Vi brukar bara så igen gravar med riktigt gamla avtal där det inte finns några tecken på besökare. Nu ska vi utreda vad som gått fel, och om det är gravar som inte ska vara igensådda måste vi åtgärda det.