Många minns grillen med det goda (m)oset

På 60-talet låg Prestogrillen vid Vasaplatsen.
På 60-talet låg Prestogrillen vid Vasaplatsen.
Företagets slogan var "Den lilla grillen med det goda oset".
Företagets slogan var "Den lilla grillen med det goda oset".
Men det var inte alla som uppskattade oset. Konflikten med greven pågick under några år.
Men det var inte alla som uppskattade oset. Konflikten med greven pågick under några år.
Steppsallad, gourmetrullar – och en arg greve. Så minns Lidingöborna Prestogrillen.

Mitt i Lidingös serie på Facebook med gamla bilder från ön gör succé. Bilderna från den numera rivna Prestogrillen vid Vasaplatsen har nått 31000 personer. Många är det som minns pommes frites och kioskens slogan ”Den lilla grillen med det goda oset”.

– Det blev en samlingspunkt för ungdomar. Jag var ofta där med en klasskamrat, säger Agneta Wigforss, som bodde i närheten på den tiden.

Stort utbud och nya smaker

Hon tror att en del av framgångsreceptet var att ägaren, en ambitiös musikstudent, hittade på nya saker som inte fanns i korvkiosker då och att sortimentet var stort.

– Gourmetrullen, med korv och pressad potatis, jag tror att det var han som kom på den. Sen hittade han på någonting som heter steppsallad. Det finns lite överallt nu, me det var absolut han som hittade på det.

Efter önskemål från Agneta Wigforss dök även en vegetarisk rulle upp på menyn, något som inte var vanligt i början på 60-talet.

Bråk med greve

Men det var inte alla som gillade grillkiosken. Den närmsta grannen, en greve, sa att pommes frites var mat för lägre socialgrupper. Fejden pågick under några år på 60-talet, men slutade med att grillkiosken var kvar och greven flyttade.

– Han försökte att lägga ner Presto eftersom oset (verkligt eller inbillat?) ifrån grillen störde honom. Det slutade med att han flyttade och att Presto var kvar, skriver Rudy Gabrielsson på Facebook.

Här är fler minnen från Presto:

Maud: ”Där tillbringade jag hela min tonårstid på 60 talet. Älskade cheesburgare med dubbel ost.
Många starka minnen därifrån.”

Agneta: ”Så klart jag kommer ihåg! Vi bodde i vit/gula villan precis bredvid och kände det härliga oset. Vet att många protesterade men som tonåring var det bara spännande med alla möten vid grillen. Sven Ideberg var det som drev grillen då.”

Gudrun: ”Absolut. Den var berömd för det goda oset. I alla fall på Lidingö. Har även ett minne av att det goda oset även spred sig  in i Stockholm.”

Christer: ”Prestos grillade bratwurst med pommes var det givna valet som lunch eller kvällsmål efter handbollsträningen. Supergott! Men greven i villan bakom var ju inte lika positiv och det var väl ett par, tre års rättsliga processer innan grillen stor på stadig grund.”

Anders: ”Pommesen kallades Lidingöpotatis i slutet på 60-talet. Råkade skrika det på Gotland en kväll. Blev då jagad av gotlandsraggarna runt Visby. Det var hårt tryck på den tiden…”

Lotta: ”Kommer ihåg steppsalladen. Supergod den var anledningen till att man stannade och åt på Presto.”

Imre: ”Deras potatissallad, steppsallad, var god.”

Leena: ”Bodde bakom greven och minns lukten…”