Många missade nya handikapplatser

Den nya skyltningen gick många förbi. Stockholm Parkering lovar att måla nya linjer som gör det tydligt att det rör sig om handikapplatser.
Den nya skyltningen gick många förbi. Stockholm Parkering lovar att måla nya linjer som gör det tydligt att det rör sig om handikapplatser.
Många åkte på böter när Stockholm Parkering gjorde om vanliga platser till handikapplatser i Farsta centrum. Och enligt DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder - håller de nya handikapplatserna inte måttet.

Tre vanliga p-platser har gjorts om till två handikapplatser i raden närmast gamla NK-huset på Storforsplan. Förändringen infördes måndagen den 15 augusti.

– I den här raden har det tidigare funnits två handikapplatser med tre vanliga platser emellan. Vi fick klagomål från rörelsehindrade på att de här två handikapplatserna nästan alltid var upptagna så vi beslöt att göra om allihop till handikapplatser, säger Mikael Lee, biträdande avdelningschef på Stockholm Parkering.

För att signalera förändringen har två pilar satts upp under de befintliga handikappskyltarna. Några nya markeringar i asfalten har däremot inte gjorts. Många missade förändringen och åkte på p-böter.

– När jag kom ut i fredags satt det en gul lapp på bilen. Jag förstod inte varför, men på lappen stod det att jag inte kan stå där för att jag saknar handikapptillstånd, berättar Mona Hellström som jobbar i Farsta centrum.

Enligt Mona Hellström bötfälldes omkring tjugo personer bara under den dagen. I mitten av den här veckan hade Stockholm Parkering fått in två överklaganden – ett av dem från Mona Hellström.

– I min värld ska en handikapplats vara bredare. Man kan inte bara från en dag till en annan förvandla en vanlig plats till en handikapplats. Det är många som har missuppfattat det här – och det tjänar parkeringsbolaget mycket pengar på, säger hon.

Mikael Lee på Stockholm Parkering håller bara delvis med om kritiken.

– Linjemålningen i asfalten på den här platsen är dålig. Vi ska måla nya linjer inom några veckor. Men skyltningen är tydligare nu än vad den var tidigare. Har man inte kontrollerat vad som står på skylten har man gjort fel, säger han.

Men inte heller DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, är särskilt imponerade. Trots att tre p-platser har gjorts om till två, kommer bredden på de nya platserna bara att vara cirka 3,75 meter vardera – enligt uppgift från Stockholm Parkering.

– Enligt vår lathund ska en handikapplats vara minst 4,2 meter för att man ska kunna komma i och ur bilen med sina hjälpmedel på ett smidigt sätt, säger Sebastian Nikula, pressansvarig i DHR:s Stockholmsdistrikt.