Min lokala hjälte

Många namn till stöd för hotad torghandlare

Emin
Emin
Sonja Reingholt brukar handla av Emin på torget. – Det blir ingen sommar utan torghandlaren! Vi behöver honom.
Sonja Reingholt brukar handla av Emin på torget. – Det blir ingen sommar utan torghandlaren! Vi behöver honom.
Över 300 namn har redan skrivit på för att Emin ska vara kvar på torget. – Och nu är det semester, många är bortresta, ändå har vi fått så många, säger han.
Över 300 namn har redan skrivit på för att Emin ska vara kvar på torget. – Och nu är det semester, många är bortresta, ändå har vi fått så många, säger han.
Torghandlaren på Spånga torg tycker att avgiften för torgplatsen är för hög och funderar på att lägga ner. Detta har fått stamkunden Sissela Boman att reagera – och starta en namninsamling som fått närmare 300 namnunderskrifter.

– Vi vill ha Emin kvar, säger hon.

Emin Tursak har sålt grönsaker, frukt och bär på Spånga torg i flera vår. Nu funderar han på att sluta. Avgiften för torgplatsen är alldeles för hög, tycker han, och han har svårt att få verksamheten gå runt.

– Det är svårt för mig, jag har fyra barn. Men jag trivs här, säger han.

För närvarande ligger avgiften på 2500 kronor i månaden per kvadratmeter. Förutom avgiften – som enligt Emin Tursak landar på runt 120 000 kronor om året – behövs lastbil, alla inköp och extra personal. Just nu jobbar Emin Tursak många timmar själv. Ibland hinner han bara med någon timmes sömn per dygn, berättar han.

Avgiften betalas månadsvis under hela året – trots att torghandeln inte är öppen under vinterhalvåret.

– Jag kör taxi under vintern för att kunna försörja mig. Jag är stressad om jag kan klara sig, säger han.

Men kunder i Spånga, som fått reda på att Emin Tursak funderar på att lägga ner, har nu engagerat sig i frågan. För ett par veckor sedan startade trogna kunden Sissela Boman en namninsamling. Kravet är att Stockholms stad ska sänka avgifterna.

– Det är en ockerhyra för en lite plätt på ett torg, tycker Sissela Boman.

Hon tycker dessutom att det är ”orimligt” att torghandlarna betalar en avgift även under den period då det inte använder torgplatsen.

– Det är en principiellt viktig fråga. Torghandeln bidrar till ett trevligt stadsliv och på sommaren blir det en mötesplats där man pratar med varandra. Dessutom har han bra produkter. Då borde inte hyran vara så hög att han inte kan fortsätta, tycker Sissela Boman.

Hon förstår inte hur politikerna i Stockholms stad tänker.

– Vi vill ha kvar vår torghandlare.

Jonas Uebel, tjänsteman på fastighetskontoret, säger att avgifterna för de fasta torgplatserna i kommunen regleras i stadens budget och fastställs utifrån läge och konsumentprisindex.

– Vår bedömning är att det går att gå runt. Generellt är det ett högt tryck på att få en torgplats i Stockholm. Hur det är i Spånga kan jag inte svara på, säger han.

Lokaltidningen har sökt Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, för en kommentar. Han hälsar att han är på resande fot och tyvärr inte kan svara på några frågor.