Många önskemål om hundrastgårdar

Hundkompisarna Rex och Laika i Blackeberg i vild dragkamp.
Hundkompisarna Rex och Laika i Blackeberg i vild dragkamp.
Allt fler hundägare hör av sig till Bromma stadsdelsförvaltning med önskemål om fler inhägnade hundrastgårdar.

Men stadsdelsförvaltningen har inga planer på att anlägga fler än de två som redan finns – en i Annedal och en i Åkeshov.

En hundrastgård är en inhägnad plats där hundar kan släppas lösa. I Bromma finns två sådana gårdar, en i Annedal och en i Åkeshov. Det räcker inte, tycker Marja Hellman, hundägare i Blackeberg. Hon är en av de hundägare som hört av sig till stadsdelsförvaltningen.

– Det kan inte vara hundägare utan bil som sitter på stadsdelsförvaltningen. Vi har långt till alla ställen där man får ha hundarna lösa, säger hon.

Enligt henne finns ett stort behov av hundrastgårdar i västerort.

– Det behövs när hund eller ägare är rörelsehindrade till exempel. Eller när hundar inte får träffa andra hundar. Det finns numera så många hundar att de och ägarnas behov måste mötas, säger hon.

Hundrastområden, öppna platser där hundar får vara lösa om ägaren har kontroll över dem, är inte samma sak, menar hon.

– Det är massor av hundfolk som har ringt och pratat med stadsdelsförvaltningen i flera år och de har konstant sagt nej, säger hon.

Ett problem som uppstår när det inte finns inhägnader är att en del hundägare bryter mot bestämmelserna och har sina hundar lösa även där det inte är tillåtet.

– Det skrämmer barnfamiljerna plus andra hundrädda, säger Marja Hellman.

Marja Hellman är inte ensam. Sedan något år tillbaka pågår en namninsamling bland hundägare i Bromma där man påpekar att ”det finns ett stort behov av en eller flera hundrastgårdar i vårt närområde”.

På stadsdelsförvaltningen är man väl medveten om att många hundägare i Bromma vill ha fler rastgårdar.

– Vi känner att synpunkterna ökar. Men vi har inte planerat in något eller tagit den frågan vidare. Vi har prioriterat annat – som lekplatser och trädföryngringar och andra åtgärder, säger Åsa Otteklint, parkingenjör på Bromma stadsförvaltning.

Men hon stänger inte dörren för att det kan vara en fråga som tas upp i framtiden.

– Det kanske är så frågan bör prioriteras och utvärderas.

En liten ljuspunkt för hundägarna i norra Bromma är att det troligen anläggs en hundrastgård i Grimsta. Området tillhör Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd – som också får in många önskemål om hundrastgårdar, enligt förvaltningens handläggare Solveig Nilsson.

Tanken är att hundrastgården i Grimsta ska vara klar under första halvåret 2016.

– Det ligger med i vår verksamhetsplan men vi väntar på helhetsbedömningen, säger Solveig Nilsson.