Min lokala hjälte

Många polisanmälde bus efter Halloween

Godis eller bus – eller kanske ett ofredande?

Många busstreck under Halloweenhelgen gick överstyr och ledde till polisanmälningar.

Att köpa sig fri från ett bus­streck eller två genom att bjuda dörrknackade barn på godis är en tradition som många tagit till sig och accepterat.

Men ibland går buset överstyr, och då är det inte lika roligt längre. Efter Halloweenhelgen fick Norrortspolisen in flera anmälningar om ofredande och skadegörelse. I Sollentuna blev ett hus bombarderat med ägg.

– Det var inte bara ett utan ganska många. Ägg kan göra ganska stor skada på fasader, säger Lars Hammarsjö, sektionschef vid utryckningen på Norrorts- polisen.

– Har man otur måste man knacka bort pusten, eller skrapa och måla om det är en fasad av trä. Det kan bli dyrt, säger Lars Hammarsjö.

I Upplands Väsby var det en kaskad av äpplen som ledde till en polisanmälan. Även i Järfälla och Sigtuna orsakade Halloweenbuset polisanmälningar.

– Det händer varje år att vi får in anmälningar efter Halloween. Ibland har det varit någon som vaknat på morgonen och upptäckt att barnens gungställning är inlindad i toalettpapper, säger Lars Hammarsjö.

Att gärningsmännen i regel har ambitiösa utklädnader gör inte polisens arbete lättare.

Har ni fått in något bra signalement?

– Nej, de är svåra att få tag på när de kommer maskerade till dörren. Det räcker inte långt att någon sett ut som greve Dracula, säger Lars Hammarsjö.

Polisen manar nu till eftertanke inför framtida godis eller busrajder.

– Tiden då man använde hartstråd är förbi, men jag skulle önska att det kunde hållas på en nivå där det inte leder till att folk tar så illa vid sig att de behöver kontakta oss, säger Lars Hammarsjö.

Fakta

Har sina rötter på brittiska öarna

Högtiden Halloween har sina rötter på de brittiska öarna.

Den 31 oktober firade kelterna högtiden Samhain, en markering av skördesäsongens slut och vinterhalvårets början. Enligt folktron kunde de dödas själar återvända till jorden den natten.

På 700-talet flyttade påve Gregorius III Alla helgons dag från maj till den 1 november. Den 31 oktober blev då Alla helgons afton – All hallows eve – Halloween.

På 1800-talet tog irländska migranter med traditionen till USA.

Källa: Nordiska museet