Skola förbjuder smink och masker vid Halloween

Det blir en mask- och sminkfri Halloween för barnen i Skönstaholm.
Det blir en mask- och sminkfri Halloween för barnen i Skönstaholm.
Farstapolisen har bara fått in en polisanmälan som har med clowner att göra. Men trenden med skräckclowner väcker ändå oro. Skönstaholmsskolan väljer att införa förbud mot masker och smink på Halloween.

Det plötsliga fenomenet med personer som klär ut sig till skrämmande clowner har väckt oro och ilska även i söderort. I lokala Facebook-grupper i bland annat Fagersjö och Sköndal har det rapporterats om clown-relaterade incidenter. Men Farstapolisen säger att de i mitten av veckan bara hade fått in en polisanmälan.

– Vi har ganska många händelserapporter men bara en som har lett fram till en anmälan om brott. Det gällde en clownklädd person som satt i en bil i närheten av Hagsätra skola och fotograferade barn. Det är rubricerat som ofredande mot grupp, säger Henrik Garzon, operativ koordinator på Farstapolisen.

Han beskriver clownfenomenet som svårt för polisen att handskas med.

– Jag tycker det är ett satans gissel men det är ju inte förbjudet att klä ut sig. Även om folk blir rädda kan det vara svårt att bevisa ett brottsligt uppsåt.

Föräldrar med barn på Skönstaholmsskolan i Hökarängen har fått mejl från rektorn, med regler inför Halloween. ”Vi har beslutat att vi inte tillåter några masker eller smink i ansiktet. Vi rekommenderar även att man undviker utklädnad som kan verka otäckt”, skriver rektorn Karin Schuber.

Reglerna gäller både under skoldagen – och på torsdagkvällens Halloweendisco.

Birgitta Linder som har barn på skolan är kluven till förbudet.

– Jag kan förstå om folk är oroliga men samtidigt känns det som att hela poängen med Halloween försvinner, säger hon.

Mitt i har sökt rektorn Karin Schuber.