Många reagerade på inlägg om Nova

Nova Ungdomens hus.
Nova Ungdomens hus.
16-åriga Amanda Öhlund Svensson kritiserade hur ungdomsgården Nova hanterat de upprepade bråk som skett mellan ungdomar på gården. Inlägget har diskuterats hett i sociala medier och fått över 800 kommentarer.
- Jag trodde aldrig att jag skulle få så mycket kommentarer, säger Amanda Öhlund
Svensson.

Sedan november första åren har upprepade bråk skett mellan olika grupper av Ungdomar på Nova. Efter det senaste bråket, då en sportlovsaktivitet spårade ur har Ungdomsgården jobbat med att stänga av ungdomar som de anser driver bråken.

– Det var obehagligt, säger Amanda Öhlund Svensson som var på plats under bråket i Tellushallen på sportlovet.

Hon berättar att hon någon gång under bråket skrek ”Skicka hem dem” om de ensamkommande som bråkade med några av de andra ungdomarna.

– Därför säger personalen att jag är rasist. Men jag är inte rasist någonstans, jag umgås med många från andra kulturer, säger hon.

Amanda blev avstängd från ungdomsgården, något hon själv tycker är orättvist.

I slutet på förra veckan skrev hon ett inlägg i en lokal Facebookgrupp där hon kritiserar hur personalen på Nova har hanterat bråken.

Bland annat menar hon att toleransen mot vissa grupper är större än andra. Hon uppfattar det som att vissa blir avstängda från gården för småsaker medan andra till exempel tillåts komma in alkoholpåverkade.

”Hej! Jag undrar lite hur jag och mina kompisar ska göra. Jag är väldigt trött på personalen på Ungdomsgården Nova jag drar inte alla över en kant.”

skriver hon i sitt inlägg i en lokal Facebookgrupp.

Inlägget har fått hundratals kommentarer.

Amanda Öhlund Svensson

– Jag trodde aldrig jag skulle få så många kommentarer. När jag gick och lade mig samma kväll hade jag fått 200 kommentarer, nästa morgon var det 400, säger hon.

Nu finns över 800 kommentarer.

Flera som kommenterar menar att situationen på Nova är ett kvitto på att integrationen av ensamkommande flyktingungdomar inte fungerar som den ska i kommunen.

De flesta kommentarer är sansade men flera har tagits bort av sidans moderatorer.

– Vi vill ha en bra debatt där alla kommer till tals. Men vissa går över gränsen. Nu raderar vi alla trollkonton och alla inlägg som innehåller personpåhopp, säger Jan Eriksson, administratör för gruppen Nytt i Vallentuna, där diskussionen förts.

Den bild som Amanda Öhlund Svensson tecknar är att ungdomar som bott länge i Vallentuna och ensamkommande flyktingungdomar som kommit hit nyligen har kommit på kollisionskurs med varandra på Nova. Enligt henne har personalen haft en tendens att särbehandla grupperna.

– De får flera varningar innan de blir avstängda. Jag och mina kompisar får bara en, säger hon.

När flyktingvågen kom till Sverige 2015 sökte sig många av de ensamkommande asylsökande ungdomarna till Ungdomens hus Nova.

En bra plats för nya och gamla svenskar att lära känna varandra, tyckte man först. Men integrationen blev inte den man önskat.

– De ensamkommande vet inte våra regler. Hur ska de kunna det när ingen har talat om för dem hur det funkar här, säger Amanda Svensson.

Hennes förslag är att någon vuxen, till exempel från boenden, skulle följt med flyktingungdomarna till Nova från början.

– Då skulle det nog ha funkat bättre från början, säger hon.

Henrik Thureson, kultur och fritidschef på Vallentuna kommun med ansvar för Ungdomens hus Nova menar särbehandling av grupper inte sker.

– Vi stänger inte av grupper. Det finns de inom varje grupp som har bidragit till bråk och de som inte har gjort det. Vår strävan är att möta individen, säger han.

Men det är ju olika grupperingar som bråkar med varandra?

Henrik Thureson.

– Vi duckar inte för att det är problem, vi kallar det inte utmaningar eller så. Men lösningen är inte att köpa en världsbild som handlar om grupper. Det är en förenkling.

På Nova satsar man på fler vuxna i verksamheten. Just nu rekryter man en föreståndare för gården, en tjänst som inte funnits tidigare. Dessutom rekryterar man en ny fältassistent.

Ungdomsenheten har också sedan tidigare tät kontakt med polisen. 

Nytt är också att man ska jobba närmare socialförvaltningen. Gärna genom att socialsekreterarna besöker Nova.

– Vi vill att det ska bli synligt för ungdomarna att socialsekreterarna och personalen på Nova har kontakt med varandra, säger Henrik Thureson.