ANNONS

Många reaktioner efter resegranskning

Allt fler Roslagsbor tar bilen in till stan, kunde Mitt i berätta förra veckan.

Granskningen har väckt reaktioner.

Både resenärer och bussbolag har hört av sig.
ANNONS

Roslagsborna åker allt mer bil in till stan, visade en granskning som Mitt i gjorde förra veckan.

Transportstyrelsens siffror för biltullarna vid Norrtull och Roslagstull visar att invånarna från Österåker, Vaxholm, Täby, Vallentuna och Danderyd körde in och ut från city 1,7 miljoner gånger mellan januari och augusti i år. Det är en ökning med 15 procent jämfört med samma period förra året. Danderyd toppade med en 30 procentig ökning.

Samtidigt minskade bussresandet i Roslagen kraftigt under perioden, enligt siffror från SL. I snitt gjordes drygt 71 000 påstigningar per dygn, vilket är nästan 3 000 färre än motsvarande period i fjol.

Problembeskrivningen delas dock inte av Tomas Hedenius, informationsdirektör på bussbolaget Arriva.

Att antalet resenärer under 2015 är färre än året innan beror på att resandet med buss förevarande år var ovanligt högt, menar Tomas Hedenius. Detta berodde i sin tur, enligt honom, på att delar av trafiken på Roslagsbanan ersattes med buss under större delen av det året.

Han vill hellre jämföra med 2013 och kan därmed påvisa en ökning av busstrafikanter.

– Sett över längre tid ser vi en ökning av antalet resenärer, säger Tomas Hedenius.

Flertalet bussresenärer som försvunnit motsvaras dock inte av en ökning på Roslagsbanan. Tvärtom, om man jämför de år som Arriva hänvisar till.

– En av förklaringarna är nog att många valt bil i stället. Det oroar oss men vi ser också att de förbättringar som görs på Roslagsbanan förhoppningsvis ska locka tillbaka fler resenärer på sikt.

ANNONS

Det är inte bara Arriva som velat kommentera Mitt i:s granskning av resandet. En hel del läsare har också hört av sig. Flera av dem påpekar besväret i att Roslagsbanans Näsbyparksgren är avstängd samt mellan Universitet och Östra station.

– Man tar bilen till stan eller till tunnelbanan i Mörby centrum i stället. Går det inget tåg så är det klart att ingen stiger på, säger Näsbyparksbon Carl-Magnus Landin.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.