Många saknar ännu internet och telefon

Än har nätet i Vasastan inte kommit tillbaka och för företagarna kan det bli svårt att få kompensation.

I tre veckor har många Vasa­stadsbor varit utan bredband och telefon efter branden i en kabeltunnel den 24 september. Senaste budet från Skanova är att problemen ska vara lösta på fredag den 18 oktober.

I förra veckan hade fortfarande 940 Teliakunder problem med uppkopplingen. Tele2 hade ingen information om hur många kunder som var drabbade och alla Bredbandsbolagets kunder hade fått tillbaka nätet den 2 oktober.

Avbrottet har både blivit dyrt och skapat mycket oro i stadsdelen.

Stuart Lascelles, vd på Planet Fitness vid Nortull, beräknar att man förlorat ett par hundra tusen kronor i intäkter.

– Det är katastrof. I veckan kring löning har vi ofta en hög försäljning, men nu har ingen kunnat ringa oss för att boka pass eller behandlingar och inte heller kunnat betala med kort, säger han.

Också Blomsterfonden som bedriver hemtjänst på seniorboende har lagt extra personal och pengar på att titta till oroliga äldre.

– Vi har satt in extra tillsyn både dagar, kvällar och nätter , säger Christel Haglund, vård- och omsorgschef.

Om man vill begära ersättning för tiden som man varit utan nät så får man vända sig till sin egen operatör.

– Man får lämna in ett krav till oss där man kan styrka sina kostnader. Vi kommer inte kompensera för uteblivna intäkter, det skulle bli orimliga belopp, säger Hans G Larsson, informationschef på Telia.

Hur både Bredbandsbolagets och Tele2s eventuella kompensation ser ut är något som de avgör i fall till fall efter att ha pratat med sina kunder.

Nej till att hyra ut stationshallar

Vasastan Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att en socialdemokratisk politiker har föreslagit att gympasalarna i stans brandstationer blir bokningsbara för allmänheten.

Nu har idrottsförvaltningen gett förslaget kalla handen eftersom man inte vet vilken kondition stationernas hallar är i och för att hallarna inte är fullstora. I förslaget ingick också en önskan om att helt göra om Johannes brandstation till idrottshall när brandmännen lämnar lokalerna. Där gav idrottsförvaltningen inget svar utan skickade förslaget vidare till andra berörda instanser.

Saga tävlar om att ha stans snyggaste skylt

City Stadsmuseet ordnar för tredje året i rad en tävling om Stockholms snyggaste lysande skylt. De nominerade i år är Karla frukt, Saga-biografen och T-skylten vid Stockholms tunnelbanestationer.

Skylten ovanför Saga-biografen på Kungsgatan tändes 1937 och är, enligt nomineringen, en klassisk symbol för stadens puls och modernitet.

Mellan 11 oktober och 23 oktober kan du rösta på din favoritskylt på stadsmuseet. Vinnaren utses 14 november.