Många saknar polisen på ön

Majoriteten av Lidingöborna tycker att polisens närvaro på ön är dålig, det visar polisens egen enkät. Ännu finns inga besked om polisstationens framtid på ön.

– Vi är i ett förhandlingsskede, säger polischefen Christian Agdur.

Före jul kom beskedet att Lidingös närpolisstation ska stängas i samband med polisens stora omorganisation. Nu har nästan alla poliser flyttat in till kontoret inne på Kungsholmen. Kvar är bara en ­eller ett par poliser som bemannar receptionen 15 timmar i veckan.

Det är för lite, anser många Lidingöbor. Förra veckan samlade polisen in enkätsvar i Lidingö centrum och medborgarnas budskap är tydligt: låt polisen vara kvar på ön.

– Polisen syns ju knappast här på Lidingö längre. Jag är inte särskilt orolig av mig, men jag skulle vilja se mer av polisen på ön, säger Britta Michaelis.

Majoriteten av dem som svarat på polisens enkät håller med Britta om att polisens närvaro på ön är dålig. Man oroar sig främst för tre olika typer av brott: bostadsinbrott, trafikbrott och risken för överfall. Den serie överfall mot kvinnor som skedde på Lidingö för snart två år sedan är inte glömda.

– Det jag är orolig för är inbrott och överfall, det var ju en våldtäkt nyligen i Käppala. Men överlag känner jag mig ändå trygg och vågar gå ut på kvällarna, säger Lidingöbon Jenny Holmgren.

Polisen arbetar nu tillsammans med kommunen för att ta fram ett samverkansavtal för polisens närvaro på Lidingö. Vad som ska hända med polisstationen på ön har kommunen inte fått svar på än.

– Vi kommer att träffa lokalpolisområdeschefen innan semestern och hoppas få besked huruvida polisen ska ha en lokal här eller inte. Vi har hela tiden varit tydliga med att vi vill ha dem på ön och är villiga att skapa plats i stadshuset, säger kommunens brottsförebyggare Paula Jagric.

Enligt polischefen Christian Agdur utreder man fortfarande flera alternativ – det kan handla om interna omflyttningar eller en ny lokal tillsammans med kommunen.

– Vi kommer att behålla någon sorts etablering och jag kommer inte att stänga ner befintlig lokal innan vi har en bra lösning, säger han.

Men de flesta poliser har ju redan lämnat ön, räcker det att bara bemanna receptionen?

– Det räcker ju, det är förhållandevis få besök och man ska inte ha mer folk där än nödvändigt. Det viktigaste är ändå den faktiska och upplevda tryggheten. Om det finns områden i city där man känner sig mindre trygg bör de ju prioriteras av mig.

Innebär det att Lidingö inte är prioriterat?

– Det innebär att det finns områden där det sker fler brott. Jag måste fördela resurserna på ett bra sätt.

Britta Michaelis vill ha mer polisnärvaro på ön. Här talar hon med Erik Forssell.

Fakta

Fler röster om polisnärvaron

Kvinna: ”Jag bor i ett område där det händer mycket grejer och min känsla är att det är lättare att komma fram till Securitas än till polisen.”

Man: ”Det känns ju direkt att polisen har försvunnit från ön, det är mycket inbrott där vi bor och det känns otryggt. Vi är 45 000 invånare här och att vi inte har en polisstation är skandal.”

Kvinna: ”Det har varit inbrott i vårt lägenhetshus och jag är orolig för Lidingömannen som han ­kallades, det tänker jag på fortfarande.”