Många vill vara med och snickra bastuflotte

bastu
Bastubad, sinnebilden av avkoppling för många.
Gillar du att basta? Det finns gott hopp om att du kan göra det vid Mälaren redan i sommar.
Sätraskogens bastuförening är redo att börja jobba.

Bastuflottar är tydligen lockande – både för dem som gillar att basta och för dem som tycker om design och snickeri. Den slutsatsen kan man dra av det stora intresset för Sätraskogens bastuförening.

När Bredängsbon Anders Heggestad lade ut information om föreningen i Facebookgruppen Bredäng baby strömmade anmälningarna snabbt in. Ungefär 100 personer vill komma till det första mötet på torsdag kväll. Då bildas också föreningen, formellt.

– Det finns mängder av engagerade människor här i Bredäng – hantverkare, konstnärer, arkitekter och andra. De vill bidra till sin community genom det här, säger Anders Heggestad.

Han har haft kontakt med Skärholmen stadsdelsförvaltning, som är positiv till att bygga en bastuflotte, men efterlyser engagerade medborgare, eftersom förvaltningen inte har resurser för att sköta flotten när den är på plats. Tanken är alltså att föreningen ska ha hand om sådant som skötsel, vedhantering och tidsbokning.

Men först ska flotten alltså byggas. Och det lär varken bli en röd stuga eller en avskalad kub.

– Vi vill slippa ännu en funkislåda i standardvirke. Vi vill skapa något vackert och ekologiskt som vi kan vara stolta över, säger Anders Heggestad.

Idén om en bastuflotte i Sätraskogen fick fäste sedan Mälarhöjdsbon Ulrika Persson lämnat in ett medborgarförslag om en bastuflotte vid Klubbensborg eller Sätrastrandsbadet. Stadsdelsnämnden i Hägersten-Liljeholmen (där Klubbensborg ligger) sade nej, men Skärholmens stadsdelsnämnd gjorde tummen upp vid sitt möte i december 2017, och gav förvaltningen uppdraget att utreda möjligheterna.

– Förutsättningen för projektet är att stadsdelen finansierar bygget. De får mycket för pengarna om de gör det, säger Anders Heggestad.

Planen är att ägna vintern åt planering och ritningar och att börja bygga i maj. I sommar ska bastuflotten vara klar.

Dessutom kan det bli en dokumentärfilm också. Bredängsregissören Henric Hemmerlind har nappat på idén att filma projektet.

Fakta

Första mötet är på torsdag

Sätraskogens bastuförening bildas på torsdag.

Mötet hålls i Bredängs bageri och konditori, med start kl 18.

Om lokalen blir för trång styrs mötet om till någon lokal i närheten.

Alla bastuentusiaster i Bredäng, Sätra, Vårberg och Skärholmen är välkomna.

Förslag till stadgar och dagordning finns i Facebookgruppen Bredäng Baby. Man kan också mejla satraskogensbastu@gmail.com