Många söker vård efter halkolyckor

Björn Lette hade händerna fulla med direktreklam och föll handlöst baklänges när han halkade.
Björn Lette hade händerna fulla med direktreklam och föll handlöst baklänges när han halkade.
Halkan har slagit till och det är hårt tryck på närakuten. Brev­bäraren Björn Lette halkade och spräckte flera revben.

– Det här är den värsta vintern under mina elva år som brevbärare.

Björn Lette ligger på soffan hemma i ­Orminge, stöttad av kuddar. Hans ansiktsuttryck och långsamma rörelse avslöjar hur ont det gör när han reser sig upp för att lyfta upp katten Jax.

– När jag är stilla är det okej. Men så fort jag rör mig är det hemskt, säger han.

Det var förra tisdagen som olyckan var framme. Björn Lette delade ut post i Nacka strand. På gatan var det en backe som var rena isgatan. Ett lätt lager av pudersnö täckte isen.

– Jag hade varit där dagen innan och kom inte upp med bilen för backen. Det gick inte på tisdagen heller, men jag tänkte att de inte kunde vara utan post två dagar i rad, så jag ställde bilen och gick, säger Björn Lette.

Det var halt hela vägen, men Björn lyckades dela ut posten. På väg tillbaka till bilen föll han handlöst. Benen flög upp i luften och han ramlade på rygg.

– Jag hade händerna fulla med direktreklam så jag kunde inte ta emot. Det gjorde fruktansvärt ont. Jag tappade andan och var nära att kräkas.

Björn tog sig upp, lutade sig över bilen tills han hämtat andan och körde sedan försiktigt iväg. En stund senare ringde han sin chef och åkte till närakuten i stället för tillbaka till jobbet.

– Jag spräckte två tre revben och fick med mig en massa värktabletter hem. Jag får väl se när jag kan börja jobba igen, säger han.

Björn är långt ifrån ensam. Halkan har slagit till och det är hårt tryck på närakuten i Nacka.

– Vi får in ungefär tio personer om dagen som har halkat. Det är handledsskador och benbrott, både unga och gamla, säger en sjuksköterska som arbetar där.

Björn Lette vittnar om anstormningen på akuten.

– Det brukar alltid gå snabbt på närakuten, men den här gången tog det två och en halv timme. De verkade ha väldigt mycket att göra, säger han.

Brevbärarna i Nacka har drabbats hårt av halkan.

– Det här har varit en tuff vinter. Jag har minst tre anställda som har skadat sig ordentligt med ett antals veckors sjukskrivning framför sig. En bröt handleden och en annan slet av lårmuskeln, berättar Bosse Drachmann, produktionschef för Nacka utdelningsområde.

I normala fall måste en brevbärare hoppa ur bilen några gånger under en runda för att dela ut posten. När det är snövallar i vägen kan det handla om 150 gånger på en runda.

– Det har varit väldigt dåligt plogat och sandat i vinter, både av kommunen och privatpersoner. Plogningen blev bättre sedan min chef ringde och skällde på kommunen för ett par veckor sedan. Men det är inte sandat någonstans. Man blir ju väldigt glad om folk bara slänger ut lite sand nedanför brevlådan, säger Björn Lette.

Fakta

Fler skadas i jobbet kalla vintrar

Under de milda vintrarna 2007–2009 inträffade drygt 4 000 halkolyckor per år på Sveriges arbetsplatser, enligt Arbetsmiljöverket. 2010 och 2011 var det mer snö, då ökade antalet olyckor till drygt 5 000.

Äldre- och barnomsorgspersonal hör till de mest utsatta. Postanställda och lokalvårdare lever också farligt, enligt statistiken.

För att undvika olyckor, använd broddar.

Källa: arbetsmiljöverket