Många strängar på sin lyra

Ali Sadeghian har sin studio hemma i lägenheten där han skapar sin musik. Här spelar han på en santur, en persiska cittra.
Ali Sadeghian har sin studio hemma i lägenheten där han skapar sin musik. Här spelar han på en santur, en persiska cittra.
Ali Sadeghian jobbar som it-ingenjör och säger att han bara har musiken som hobby.

Sanningen är att han har skrivit cirka 700 låtar, varav många spelas flitigt i radiokanaler i bland annat USA. Nu har han gett ut sin första skiva.

Ali Sadeghian håller en rätt lågmäld profil, trots att han är en sångare och musiker med högt anseende i många kretsar. Mest tycker han om att sitta i sin egen studio hemma i lägenheten i Husby och skapa musik. Där har han skrivit cirka 700 låtar, som han spelat in på egen hand i studion.

Instrumenten, alltifrån klassikt piano till persiska instrument som santur och daf, spelar han också själv. Många av låtarna är populära i bland annat USA och England, där de spelas i olika radiokanaler.

Nu har han gett ut sin första skiva: ”Reaching for the stars”, ett dubbelalbum med 42 låtar.

– Många av mina låtar finns på min hemsida, och många går in och lyssnar på dem. Men det kändes som att det var dags att ge ut en riktig cd, det känns mer hållbart, säger han.

Egentligen är han kanske inte så hemlig som man kan tro. Förutom att han är ett känt namn inom vissa musikerkretsar har han även dykt upp som skådespelare, bland annat i storfilmer som ”The Girl with the dragon tattoo” och ”Hamilton”.

I videon till artisten Lykke Lis ”Sadness is a blessing” där skådespelartungviktaren Stellan Skarsgård medverkar, har Ali Sadeghian inte bara varit med som gästande musiker, utan syns även i videon när han försöker att lugna ner Lykke Li när hon börjar dansa runt borden på en fin restaurang.

– Jag har faktiskt fått ett par riktiga roller, inte bara som statist, säger han.

Ali Sadeghian föddes i Teheran 1963. Han kom till Sverige 1984, och hamnade i Husby 1991. Han trivs bra i stadsdelen och har inga planer på att flytta därifrån. Han säger att han är trött på hur media ofta framställer Husby som ett område där det bara råder elände och fattigdom.

– Det finns folk här som har pengar, men som väljer att bo här ändå. De vill inte bo på Östermalm.

Varför vill du bo kvar?

– För de här kakornas skull till exempel, säger Ali och pekar på de persiska russinkakorna han har köpt till oss i butiken runt knuten. Att vara i Husby är som att vara i lilla Teheran. Du hittar nästan alla livsmedel här som du kan köpa där, säger han.

Hans musik är en blandning mellan det orientaliska och det västerländska och texterna skriver han på persiska, engelska eller svenska.

– Min persiska bakgrund påverkar mig, men även den svenska kulturen. Det är tack vare friheten i Sverige som jag kan göra det jag gör.

Under revolutionen i Iran blev det totalförbjudet med musik under flera år. Ali Sadeghian tog igen det när han kom till Sverige, då han lärde sig att spela flera persiska instrument.

Ali Sadeghian kommer från en konstnärlig familj, hans mor är författare, poet och målare, och var dessutom Irans första kvinnliga pilot. Han har tonsatt många av hennes dikter.

En av hennes böcker är en biografi över Alis liv, som handlar om hur han deserterade från revolutionen i Iran och flydde över bergen i Turkiet. Hans livsupplevelser spelar in när han skapar musik.

– Genom musik kan man uttrycka så mycket. Man kan skapa ett krig eller främja fred genom musik, säger han.

Fakta

Mångsidig man

Namn: Ali Sadeghian.

Ålder: 48 år.

Bor: Husby.

Familj: Hustru.

Yrke: Dataingenjör, musiker, sångare, skådespelare.

Aktuell: Har just släppt sitt debutalbum: ”Reaching for the Stars”.