ANNONS

Många Täbybor vill hjälpa flyktingar

– Det vore roligt om Täby uppmärksammades för alla positiva människor som vill hjälpa snarare än att vi tar emot väldigt få flyktingar, säger volontären Christine Valleskog.
ANNONS

Över 60 miljoner människor­ är på flykt i världen. I hela Sverige har engagemanget­ varit stort den senaste veckan­ och även i Täby är viljan att hjälpa flyktingar fortsatt stor.

– Det är helt otroligt. Folk vill verkligen hjälpa, säger­ Christine Valleskog, 68, som driver idella organisationen ”En utsträckt hand” där hjälparbetet samordnas på lokal nivå i Täby.

Hon startade organisationen i februari och tog till en början hjälp av folk i sin egen närhet.

– Innan den stora uppmärksamheten i medierna­ fick jag ett par samtal i veckan från folk som ville hjälpa. Nu får jag över 50 samtal om dagen. Vi samlar in allt från möbler till kläder och skor. I går skickade jag mejl till vårt nätverk och frågade om en barnvagn och nu står det en i min hall. Det är även många som vill bli mentorer och kontaktpersoner.

På onsdagens Prata svenska-kafé kom det över 100 personer.

– Vissa är invandrare som bott här i något år eller mer, andra är nästan helt nyanlända. Barnen får hjälp med läxor och vuxna med språket och att förstå papper och dokument från till exempel Skatteverket, som ibland knappt vi förstår heller. De har mötts av mycket kärlek och är väldigt tacksamma.

Christine Valleskog vill förändra bilden av Täby.

– Vi tar ju inte emot några massor. Nu är det mellan 65 och 70 flyktingar i kommunen och några till som ska komma i nästa vecka.

Totalt har man lovat staten att ta emot 105 stycken.

ANNONS

– Jag hoppas kommunen­ gör det nu också. Jag vet att det är svårt att hitta lägenheter, men då måste­ man helt enkelt köpa in det. Har man gett ett löfte så har man. Det vore roligt om Täby uppmärksammades för alla positiva människor som vill hjälpa och inte för att vi tar emot väldigt få flyktingar.

Täby är Sveriges 32:a största kommun och ligger på plats 275 av landets 290 kommuner gällande hur många flyktingar som tas emot.

Vad behövs det framför allt hjälp med nu?

– Inför vintern så är det ju främst varma kläder, barn­overaller, gummistövlar och galonjackor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.