Många trähus i nytt område vid Drevviken

Byggbolaget Folkhem vill bygga stadsvillor i trä vid Drevviken.
Byggbolaget Folkhem vill bygga stadsvillor i trä vid Drevviken.
Perspektiv som visar utbredningen av det planerade området vid Drevviken.
Perspektiv som visar utbredningen av det planerade området vid Drevviken.
500 nya bostäder planeras i området Klockelund, mellan Nynäsvägen och Drevviken. Närmast vattnet föreslås ”stadsvillor” som kan byggas helt i trä.

Staden växer mot sjöarna på flera håll i Farstatrakten. Nu har staden presenterat ett förslag till detaljplan för 500 nya bostäder vid Drevviken, där Plantagen och Larsboda koloniträdgårdsförening ligger idag.

Enligt planen ska det bli tre kvarter, med en blandning av flerbostadshus och så kallade stadsvillor.

– Stadsvillor är låga punkthus av samma typ som finns till exempel i Tessinparken vid Gärdet. Till sin volym är de som en större villa, men i praktiken inrymmer de ett antal lägenheter, säger Martin Styring, planhandläggare på stadsbyggnadskontoret.

Är det inte lite missvisande att kalla dem villor?

– Nej, inte så länge man säger att det är stadsvillor. Det är en ganska vanlig benämning.

Villor eller ej – de aktuella husen kommer i alla fall att sticka ut, genom att de till stor del kan byggas i trä.

– Det är viktigt med bra arkitektur som höjer upplevelsevärdet i den strandpark vi planerar att anlägga. Trä är ett bra byggmaterial som rimmar med den historiska bebyggelse som finns i området, säger Martin Styring.

För att skydda det nya området från vägbuller är tanken att bygga parkeringshus och lager mellan Perstorpsvägen och Nynäsvägen. Även parkeringshuset kan byggas i massivt trä.

– Jag tycker det är en lite rolig poäng med ett parkeringshus som blir koldioxidneutralt, säger Martin Styring.

Mindre rolig är byggplanen för Larsboda koloniträdgårdsförening, som tvingas flytta. Föreningen har blivit anvisad ny mark vid Forsån. Även Plantagen flyttar från sin nuvarande plats, till Sköndal.

Planförslaget visas på Farsta bibliotek till och med 7 juni, vilket också är sista datum att lämna sina synpunkter. Ett samrådsmöte kommer att hållas på Storforsplan 36 i Farsta tisdag den 10 maj klockan 18.