ANNONS

Många unga blev utan sommarjobb i Vasastan

En tredjedel av de unga som sökte till de kommunala sommarjobben på Norrmalm fick plats.
En tredjedel av de unga som sökte till de kommunala sommarjobben på Norrmalm fick plats.
I år sökte 493 unga till 176 kommunala sommarjobb på Norrmalm. Trots att det i år var fler jobb ute än tidigare blev ändå två tredjedelar av ungdomarna utan.

– Jag hoppas att politikerna fortsätter öka antalet jobb eftersom det är ett så hårt söktryck, säger Ulrika Hultman på Stockholms stad.
ANNONS

De senaste åren har staden fixat allt fler sommarjobb till ungdomar på Norrmalm. I år får 176 unga i stadsdelen knega i stans regi.

Men trots ökningen blir många utan. 493 personer har sökt jobben, och förra tisdagen var sista dagen att få information om man hade fått plats eller ej.

– Vi fick många mejl och samtal från unga som inte får jobb och från deras föräldrar. Det här är jätteviktigt för ungdomarna. De som inte får jobb ifrågasätter varför det ser olika ut i olika stadsdelar, säger Ulrika Hultman som ansvarar för sommarjobben i norra innerstan.

För jämfört med många andra stadsdelar satsar staden relativt lite på sommarjobb i innerstan. I Rinkeby-Kista har till exempel drygt 1 100 unga fått jobb.

Ulrika Hultman menar att det behövs många arbetstillfällen även i innerstan.

– Man kan tycka att alla ska ha samma chans att få prova på ett jobb. Och även om man i innerstan har kontakter på arbetsplatser kan det vara schysst att testa arbeten som man annars inte skulle fått prova på. Och jag vet att många unga i innerstan inte har föräldrar som kan hjälpa till med att förmedla kontakter till jobb heller, säger hon.

På Norrmalm ska några ungdomar hjälpa till på förvaltningens kontor. Och på Kungsholmen kommer ungdomar att få pröva att jobba i andra delar av stan.

Ungdomarna får dock inte ersätta ordinarie personal eller vara vikarier för dem som går på semester.

– De ska ge guldkant på tillvaron, och inom barn- och äldreomsorgen ha mycket fokus på social samvaro, säger Ulrika Hultman

ANNONS

Staden erbjuder fler sommarjobb i innerstan i år än tidigare.

– Men jag hoppas att politikerna fortsätter öka antalet jobb eftersom det är ett så hårt söktryck, säger Ulrika Hultman.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.