Många unga inför rätta för bilrån

Vågen av bilrån i västerort som började förra sommaren är på väg att klaras upp.

Två pojkar från Hässelby har dömts för två försök och ett fullbordat rån vid Åkermyntas centrum i Hässelby och vid Åkeshovs simhall i Bromma. Under vapenhot försökte pojkarna, som är 15 respektive 17 år gamla, tvinga till sig bilarna inom loppet av en dryg timme den 14 december 2011.

I alla tre fallen handlade det om samma bilmodell, och de två pojkarna fortsatte helt enkelt tills de fick med sig en bil. Polisen misstänker att de hade fått i uppdrag att stjäla en bil av just den modellen, som sedan skulle säljas vidare utomlands. Uppdragsgivaren är dock än så länge på fri fot.

– Vi vet vem det är men bevisen räckte inte, säger Mats Lindström vid Västerortspolisen som leder den särskilda insatsen mot bilrånen.

Den närmaste tiden är det fler som ska ställas inför rätta. Ytterligare ett tiotal personer kommer att åtalas för olika bilrån i västerortsområdet, bland annat tre 17-åringar som är misstänkta för att ha stulit en Volvo V70 under vapenhot vid Spånga station.

De flesta av dem som väntar på åtal är hemmahörande i västerortsområdet.

De två pojkarna från Hässelby har dömts till ungdomsvård och ska tillsammans betala över 250 000 kronor i skadestånd, något som Anton Strand, 17-åringens advokat, anser är anmärkningsvärt.

– Normalt jämkar man skadestånden med hänsyn till den tilltalades ålder, men det gjorde inte tingsrätten i det här fallet, säger Anton Strand som överväger att överklaga domen.

Vi vet vem det är men bevisen räckte inte.Mats Lindström polis