Min lokala hjälte

Många upprörda efter neddragen skolskjuts

Den nya upphandlingen som blev färdig precis innan skolstart innebär att allt färre barn kommer att få åka skolbuss till skolan.
Den nya upphandlingen som blev färdig precis innan skolstart innebär att allt färre barn kommer att få åka skolbuss till skolan.
Värmdö kommuns beslut att skära ner på skolbussar och istället låta elever åka med SL har fått föräldrar att reagera starkt.

Många menar dessutom att neddragningen kommer att öka biltrafiken.

”Sluta spara genom att dra in på barnens resurser”, ”Är detta en ekonomisk fråga? För kommunalcheferna sitter på superlöner…”.

Det är några av kommentarerna efter onsdagens artikel om neddragen skolskjuts i Mitt i Värmdö. Där uttalade sig Marie Bladholm (M), utbildningsnämndens ordförande, och sa att skolskjutsen för Värmdös elever dragits in allt mer på grund av att kommunen vill spara pengar.

– Det är alltid en kostnadsfråga, vi måste värna om våra skattepengar och därför ska man åka SL-buss där det går att göra det, säger Marie Bladholm.

På sociala medier går debatten het om att det inte känns trafiksäkert att låta barnen själva åka SL-buss till och från skolan.

”Barnen blev nekade skolskjuts samt SL kort denna termin. Vi har köpt skolkort på SL men det känns inte ultimat då vi bor nästan 5 km från skolan och de behöver göra ett bussbyte samt korsa väg” skriver en förälder.

En del menar dessutom att beslutet att skära ner på busstrafiken kommer att göra att allt fler föräldrar kommer att skjutsa sina barn till och från skolan, vilket går emot Värmdö kommuns vision om att allt fler ska åka kollektivt.

”Självklart är det kommunen håller på med inte bra ur någon synvinkel. Det skapar mer biltrafik, folk tvingas gå ner i tid och betalar mindre skatt, familjer blir otrygga och det är att sätta barnen i risk. Vi betalar en av de högsta kommunala skatterna i Sverige, vart går pengarna?”.