Många upprörda över rånen – men få vill nattvandra

Kurs för nya nattvandrare i Liljeholmen
De som dök upp visade stort intresse för att börja nattvandra.
Inbjudningarna till en utbildning för att bli nattvandrare gick ut via 23 skolor – men bara 35 intresserade dök upp.
– Jag hade hoppats på mer, säger fältassistenten Johanna Håkansson.

Nya nattvandrare behövs ständigt och nyligen anordnade staden tillsammans med organisationen nattvandring.nu ett informations- och utbildningstillfälle för de som skulle kunna tänka sig att börja nattvandra. Frågan har blivit extra aktuell efter den senaste tidens många personrån, men utbildningen hade hållits oavsett, enligt Johanna Håkansson.

Information om kvällen hade skickats ut i 23 skolor, men på tisdagen dök omkring 35 personer upp. Jättebra, tycker fältassistenten Johanna Håkansson, som ändå hade hoppats på ännu större intresse.

– Jag hade hoppats på mer representation, från folk med barn i mellanstadiet eller från folk som inte ens har barn. Alla har väl ett intresse av mer trygghet i sitt område och att lära känna sina grannar?

Johanna Håkansson, fältassistent Hägersten-Liljeholmen

Johanna Håkansson, fältassistent i Hägersten-Liljeholmen. Foto: Johanna Kämpe

Hoppas utöka de nattvandrargrupper som finns

Johanna Håkansson är glad över de som kom och hoppas nu att de grupper som finns i Vinterviken, Fruängen/Västertorp och Liljeholmen ska kunna öka. De som kom på utbildningen visade intresse för att nattvandra bland annat i Aspudden och Midsommarkransen.

– Vi ska försöka hålla i de grupperna som redan finns. Det som var bra var att det fanns representanter från alla tre nattvandrargrupper som vi startat där, som vi kunde koppla ihop med nya intresserade, säger Johanna Håkansson.

Hon vill också hitta ett sätt att ge något mer till de som ger sig ut på gatorna på kvällarna.

– Vi vill belöna de som visat intresse på det sätt vi kan. Vi pratade till exempel om att skolpersonal som kan HLR (hjärtlungräddning) kan erbjuda de som är ute och vandrar en gratis sådan utbildning.