ANNONS

Många val att göra kring en dumpling

ANNONS

Ena dagen biter kylan i kinderna och nästa har den halkat ner till slask runt fötterna. En sådan dag lockas Gourmand och Gourmé av ångan som numera väller ut från Kocksgatan 52. Efter viss förvirring har de hittat ett långbord med två platser på ena kanten och förstått att de ska beställa maten vid disken.

Personalen verkar inte vara särskilt angelägen om att fånga deras blickar och förklara hur det fungerar så de frågar några andra gäster som förklarar.

Beijing8 kallas för en betaversion av en rad restauranger som kommer att öppna som kedja. En finns redan på Drottninggatan. På Kocksgatan testas nu maten och konceptet och en del av det är att man beställer i baren. Något som man håller hårt på. Allt ska betalas direkt.

På väggen hänger en lång meny som också finns i pappersversion vid baren.

– Oj, säger Gourmand. Det tar lite tid att sätta sig in i det här.

Valet står till att börja med mellan ångade eller stekta dumplings samt antalet (6 stycken för 55 kronor, 9 för 75 eller 12 för 95). Sedan kan man välja mellan biff, kyckling, anka, fläsk, lax och vegetariskt. Fem olika såser finns på menyn: plommon och ingefära, hoisin och vitlök, chili koriander och jordnötssås.

Där finns också olika tillbehör som edamamebönor eller broccoli (25 kronor) och strimlad potatis (18 kronor).

Nyfikna beställer vännerna sex dumplings av varje sort och slår sig ner med varsin flaska thaiöl.

Miljön är mysig i en lätt asienmix. Ljust trä och stora ångtråg för knytena och så hetabad-känslan med den dramatiska ångan som väller ut vid dörren.

ANNONS

Tillbehören kommer först. De strimlade potatisarna i salladsform med chili och koriander är en positiv överraskning liksom den ångade broccolin.

Nu landar alla deras degknyten i sina stora tråg framför dem.

– Lite trist att de ser exakt identiska ut allihop, alltså fabrikstillverkade, säger Gourmé samtidigt som hans mungipor åker ner.

– Ja, men smaka på en sådan här, säger Gourmand nöjt och tuggar på en stekt kycklingdumpling som han just doppat i jordnötssås.

Gourmand tar ett knyte fyllt med bland annat ankbröst, morot, purjo, vitkål och en hel radda kryddor.

– Den här är lite torr och har alldeles för mycket deg.

De fläsk- och shiitakefyllda knytena har de beställt ångkokta. Gourmé tycker bäst om dem. Även laxen får godkänt men biffen och den vegetariska varianten med bland annat zucchini och aubergine är lite tråkiga i smaken.

Misobuljongen (40 kr) smakar mer vatten än något annat och någon miso verkar inte ha passerat förbi.

På menyn finns två desserter, chokladdumplings med hasselnötter (14 kronor styck) eller glass. Glassen är dock slut.

– Men vad är det här, säger Gourmé när deras dumplings är klara efter lång väntan. Lite deg och lite nutella. De kunde väl åtminstone ha strött på lite hasselnötshack.

Ute på gatan konstaterar Gourmand att konceptet måste putsas på.

– Kanske hade personalen en dålig dag men så onåbara kan de inte vara om det här ska lyckas.

Fakta

BEIJING8 BETA

Mat: Asiatiska dumplings med olika fyllningar och såser. Lite tråkigt industritillverkade. Kycklingen är bäst. Miljö: Ljus trämiljö med hetabad-känsla. Fräscht. Pris: Dumplings från 55-95 kronor. Behöver tillbehör.

Fakta

Foto: Jan Ekman