ANNONS

Många Vallentunabor blir lurade på nätet

Allt fler Vallentunabor blir lurade på nätet.

Det vanligaste nätbedrägeriet är id-kapningar, där bedragare stjäl personuppgifter för att lura till sig pengar.
ANNONS

Se upp om din syster hör av sig via Facebook och berättar att hon har blivit rånad under utlandsresan.

Det kan nämligen vara en bedragare, som kapat systerns konto för att försöka lura till sig pengar av dig.

Exemplet är en typ av de id-kapningar som polisen varnar för just nu.

Id-kapningar är nämligen det allra vanligaste bedrägeribrottet på nätet, berättar polisen Mattias Falkbåge på Nationellt bedrägericentrum i Stockholm.

– Id-kapningar är det största problemet vi har nu, där Facebook är ett av tillvägagångssätten, säger han.

I Vallentuna ökade antalet polisanmälningar mot internetbedrägerier förra året. Från 9 fall under 2012 till 24 anmälningar förra året.

Det vanligaste nätbedrägeriet just nu, i hela länet, är alltså id-kapningar där bedragaren kommit åt inloggningsuppgifter på till exempel Facebook.

Väl inne på forumet är det lätt att kontakta den ursprungliga användarens vänner.

– Bedragaren kan säga att den har blivit rånad utomlands, och snabbt behöver pengar av vännerna. Kaparna kan också skaffa en parallell Facebooksida, som ser ut som en annan persons, där kaparen sedan lägger till den ursprungliga användarens vänner, säger Mattias Falkbåge.

ANNONS

Ytterligare en typ av id-kapning är den där bedragaren först kommit åt person- och bankuppgifter för att sedan beställa falska legitimationer på olagliga nätsajter.

De falska id-korten används sedan till att hämta ut varor som köpts med den lurade personens kontokortsuppgifter på nätet.

– Vi stängde en sådan sida, som sålde falska id-kort, varannan månad under 2013, berättar Mattias Falkbåge.

Polisen uppfattar dock att människor blivit något mer försiktiga online.

– Folk har blivit mer misstänksamma, och ringt upp sin vän, när någon kontaktat dem online och varit i behov av pengar, säger Per Påhlman på polisens bedrägerienhet.

Fakta

Så här kan du skydda du dig mot id-kapare

Skaffa säkra lösenord, till exempel genom säkra kortbetalningar via banken. En säker kortbetalning innebär till exempel att lösenord krävs för att göra nätköp med kontokortet.

Anslut dig till kreditupplysningsföretagens sms- och mejltjänster. Via sms eller mejl, i stället för traditionella brev, får du snabbt besked när ett företag gjort en kreditupplysning på dig. Då kan du snabbt stoppa ett nytt telefonabonnemang som en bedragare beställt i ditt namn.

ANNONS