Många Vårbergsbor vet inte var de ska återvinna

Sergio Alvarado, vårberg. återvinning;076-0932094
Sedan återvinningsstationen på Vårbergsvägen togs bort slänger många soporna fel.
I slutet av februari togs återvinningstationen på Vårbergsvägen bort. Men många verkar ha missat att två andra finns bara ett stenkast bort.
– Folk slänger soporna i grovrummet istället och det har blivit kaos på återvinningen i centrum, säger Sergio Alvarado.

Den 28 februari tog Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, bort återvinningsstationen på Vårbergsvägen 135. Orsaken var att Stockholms stad som äger marken ville ha den till något annat.

Enligt Sergio Alvarado som bor på Rönnholmsgränd har det skapat stora problem i området. Och effekten märks tydligt både i grovsoprummet där han bor och på återvinningsstationen vid Vårbergs centrum.

– Jättemånga som bor här gamla och folk som går med rollator. De orkar inte gå så långt. Folk lämnar jättemycket grejer i grovsoprummet nu när återvinningen är borta. Och det är kaos vid återvinningen i centrum, säger han.

Sergio Alvarado, vårberg. återvinning;076-0932094

Sergio Alvarado vid återvinningen i centrum.

Men faktum är att det på skylten vid den borttagna återvinningsstationen finns en hänvisning till återvinningen på Ängsholmsgränd, bara ett stenkast därifrån.

– Kanske är det inte så många som läser på skylten. Jag tycker de har varit dåliga på att informera, säger Sergio Alvarado.

Hur skulle du ha velat få informationen?

– Jag tycker hyresvärden skulle ha skickat ut information till oss som bor här om var man ska gå istället och att lokaltidningarna hade skrivit om det, säger han.

De närmaste återvinningsstationerna för boende i området finns nu på Ängsholmsgränd 6 och Ängsholmsgränd 63. Dessutom finns en återvinningsstation i Vårbergs centrum. Under året tillkommer ytterligare en återvinningsstation.

  Vi ska etablera en ny i andra änden av Vårbergsvägen där vi tidigare har tagit bort en, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI.

Hon uppmanar även de boende att höra av sig till FTI om det blir problem vid de andra stationerna.

– Vi anpassar tömning och städning till en ökad efterfrågan på stationerna vid Ängsholmsgränd och vi välkomnar besökare att kontakta oss om det skulle bli fullt i behållarna, säger Annika Ahlberg.

På återvinningsstationerna kan man lämna tidningar, pappers-, plast-, metall- och glasförpackningar till återvinning.

Fakta

Återvinning gör skillnad

Om alla svenska hushåll återvann ytterligare en plastförpackning i månaden skulle koldioxidutsläppen minska med 3 600 ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 1 200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor.

Om alla metallkapsyler lämnades till återvinning skulle det räcka till att tillverka 2 200 nya bilkarosser varje år.

Källa: FTI