Många vill hinna före rot-sänkning

Jimmy Svedberg renoverar hemma hos Elisabeth Olsson, här med barnen Hilda och Sigrid. Rotavdraget kan sänkas nästa år, vilket oroar både invånare och byggjobbare.foto: stefan källstigen
Jimmy Svedberg renoverar hemma hos Elisabeth Olsson, här med barnen Hilda och Sigrid. Rotavdraget kan sänkas nästa år, vilket oroar både invånare och byggjobbare.foto: stefan källstigen
Nästa år vill regeringen sänka rotavdraget. Det gör att trycket på hantverkarna är stenhårt och flera byggjobbare tvingas säga nej till kunder.

Elisabeth Olsson, som piffat upp huset, är negativ till sänkningen.

– Svartjobben kan öka, tror hon.

Brädorna fyller trädgården hos familjen Olsson. Högst upp på radhuset står byggjobbaren Jimmy Svedberg redo att lägga om taket. Dörrar och golv är redan utbytta.

Elisabeth Olsson berättar att huset var i renoveringsbehov när de köpte det. Nu tar familjen hjälp av rotavdraget för att bekosta bygget.

– Taket hade vi behövt lägga om oavsett, men det nya golvet på övervåningen hade vi råd med tack vare rotavdraget. Det är tråkigt att det sänks. Det har gett många vita jobb, säger Elisabeth Olsson.

Och rotavdraget är populärt. Sedan införandet 2009 har fler och fler Vallentunabor gjort rotavdrag, totalt för 345 miljoner kronor.

Men nu vill regeringen minska avdraget, för att i stället lägga pengar på fler nya hyresrätter. Nästa år föreslås avdraget minska, så att bostadsägare får dra av en tredjedel av kostnaden för byggarbetet, i stället för halva kostnaden som det är i dag.

Det har gjort att telefonen går varm hos Vallentunas byggjobbare. Många vill piffa upp huset medan hela rotavdraget är kvar.

Ett företag som fått säga nej till kunder är Peli bygg som Per Lindström driver.

– Det är många byggföretag som har fullt upp nu. Jag tycker inte alls om förslaget att sänka rotavdraget. Det finns risk att det blir mer svartjobb nu, säger han.

Även byggjobbaren Joakim Pettersson, på JP inredning och bygg i Vallentuna, har bråda dagar.

– Jag har alltid fullt upp men nu är det högt tryck. Men för min del får de gärna ta bort hela rotavdraget, det är ett orättvist bidrag.

Hur då orättvist?

– Rotavdraget gynnar de som har pengar. Staten betalar så att deras hus stiger i värde. Halvera byggmomsen i stället, det får alla del av, säger Joakim Pettersson.

Sänkt rot-avdrag, bra eller dåligt?

Willy Svidén, 65, Snapptuna:

– Det är fel. Marknaden för de som vill renovera kan minska och det kan öppna upp för en svart marknad.
Douglas Wirell, 24, jobbar
 i Vallentuna:

– Jag gillar rot­avdraget, men det är bra om det byggs fler, nya hyresrätter i stället.
Uffe Ljungberg, 45, Lindholmen:

– Huset måste ha fyllt fem år för att man ska få använda rotavdraget, så jag väntar spänt på det. Det är synd om det sänks.
Helena Björling, 45, Frösunda:

– Förskräckligt. ­Avdraget är fantastiskt. Det har skapat fler arbetstillfällen.