Många vill hjälpa flyktingar i nöd

När rapporterna från flyktingkrisen i Medelhavet strömmade in bestämde sig en grupp vänner för att agera.

Efter två dagar hade de samlat in över fem miljoner kronor.

En av personerna bakom det hyllade initiativet ”Vi gör vad vi kan” är Lidingöbon Linda Elers. Hon ville vara med och göra något konkret åt den humanitära katastrofen i Medelhavet.

– Jag tror att alla vill vara med, det märker man på engagemanget. När man ser de fruktansvärda bilderna som delas känner nog många en frustration. Jag har känslan av att många har väntat på att det ska hända något, säger Linda Elers.

Gruppen skapades med målet att samla in pengar och förnödenheter att skicka ner till den grekiska ön Lesbos, dit många flyktingar anländer. Den 17 september går transporten och pengarna går direkt till flyktingarna, till mat, vatten och transporter. Initiavet togs av Petra Kauraisa och Paula Stenström Öhman som själva varit på plats på Lesbos.

Flera kända personer som Henrik Schyffert och Fredrik Wikingsson har bidragit till att sprida intresset för ”Vi gör vad vi kan” och gruppen har blivit omskriven i flera medier. Många har velat bidra med tid och pengar – gruppens insamlingsmål tiodubblades snabbt.

– Nu har vi fått in över fem miljoner kronor och jättefin hjälp från många företag också. Vi ska bland annat få packa alla grejer i Globens annex, säger Linda.

Det har varit hektiska dagar för alla i gruppen. Linda har själv en liten dotter hemma och jobbar heltid som copywriter på en reklambyrå.

– Man kan aldrig förvänta sig det här men samtidigt är jag inte förvånad. Jag har en tro på att människor vill varandra väl och det är otroligt skönt att se att man kan motbevisa alla som säger att Sverige har blivit kallt, säger hon.

Fakta

Så kan du hjälpa till

Skänk prylar. Varma skor och kläder, hygienartiklar, ryggsäckar, liggunderlag och sovsäckar. Allt måste vara rent och torrt.

På Lidingö kan du lämna ditt bidrag på Used-a-porters lager, Ackumulatorvägen 4, måndag till fredag klockan 09–16.

Mer information på vigorvadvikan.com