Min lokala hjälte

Många vill hjälpa hemlösa syskonen

Många har hört av sig efter förra veckans artikel om de hemlösa rumänska syskonen.

– Jag vill hjälpa så gott jag kan, säger Daniela Malinowska.

Det rumänska syskonparet Dora och Fanas öde i Västra skogens koloniområde väcker känslor. Många läsare har hört av sig för att hjälpa på sitt sätt.

– Stackars människor, det är så kallt. Jag har fina kläder som bara hänger i garderoben som jag vill skänka, säger Daniela Malinowska.

Irja från Solna vände sig direkt till RIA för att skänka kläder, pengar och eventuellt erbjuda en bostad.

– Jag såg artikeln och tänkte att jag kunde ge lite. Man måste hjälpa sina medmänniskor. Jag ska resa bort och de kan få bo i min lägenhet, säger hon.

På RIA tar man tacksamt emot varma vinterkläder som de kan dela ut till de behövande. Efter Lokaltidningen Mitt i:s artikel tog deras förråd nästan helt slut.

– Folk får gärna komma och lämna. Har man svårt att komma hit så kan man ringa så kommer vi och hämtar saker hemma hos en, säger föreståndaren Sten Eriksson.

Just nu är det kläder som behövs mest: underkläder, strumpor, kalsonger, varma vinterjackor, tröjor, vantar, halsdukar och varma skor.Även sängkläder och mediciner är man i behov av.

– Vi har helt slut på sovsäckar och varma täcken. Har man vanliga receptfria mediciner kan man lämna det också, säger Sten Eriksson.

Samtidigt är det svårt för RIA att hjälpa eftersom det krävs tolkning till rumänska. Socialförvaltningen lovar nu att hjälpa till.

– Vi har skyldighet att erbjuda tolk om man kommer till oss och söker försörjningsstöd. Men självklart ska vi även se vad vi kan göra om RIA vill ha hjälp, säger förvaltningschef Ann-Charlotte Fager.

Möjligheten för kommunen att göra något är begränsad.

– Det är svårt, vi har ju en fri rörlighet inom EU så detta är inte kommunens ansvar, säger hon.

Fakta

Så hjälper du

Kläder, täcken, mediciner med mera kan lämnas hos RIA, Löftets kyrka, Storgatan 27, varje vardag 09–14. Tel: 08-82 98 41

För att skänka pengar till verksamheten, använd gåvokonto: 619587-9