Många vill hjälpa Röda korset ideellt

Många vill hjälpa till ideellt i samband med den pågående flyktingkatastrofen.

Trycket är stort på Röda korsets hus.

Den senaste tidens flyktingkatastrof har fått många att skänka kläder och pengar. Nu är det också uppenbart att folk vill hjälpa till på fler sätt.

Något som varit ytterst märkbart på Röda korsets verksamheter i Skärholmen. På 72 timmar droppade 90 ansökningar in via deras webbsida. I torsdags kväll höll Röda korset öppet hus för att informera om vad de kunde hjälpa till med.

– Det är ett otroligt intresse och folk är verkligen engagerade. Många av uppgifterna är på dagtid men det finns flera som kollar med sina arbetsgivare om de kan få ledigt några timmar för att vara här, säger Faruk Hamzaoui, verksamhetsansvarig.

Faruk Hamzoui har nu fullt upp med att berätta för alla som hör av sig om på vilka sätt de kan hjälpa till. Det kan handla om att hjälpa till med språkundervisning eller servering till besökare som kommer till dem för stöd, råd och hjälp. Men också mycket om att bara finnas där och prata med folk.

– Att man lyssna och prata, medmänsklighet betyder jättemycket.

Även vid Röda korsets second-hand butik är trycket stort. Varje dag har det kommit in folk som vill hjälpa till.

Även Myrorna i Skärholmen har märkt av ett ökat intresse, berättar Lotta Kökeritz, pressansvarig.

– Det är enormt mycket folk som kommer in i butiken och vill hjälpa och skicka kläder till de drabbade områdena. Men vi sänder inga kläder dit, det går fortare att ta från närområden kring Medelhavet. Däremot omvandlar vi gåvor till pengar som delvis går till en internationell katastrofsfond, säger hon.