ANNONS

Många vill hjälpa sina nya grannar

Manizhe Nemati och sonen Saman, 4, är två av de nyinflyttade Sollentunaborna i Rotsunda. Här kommer Anja Rönnestrand på besök.
Manizhe Nemati och sonen Saman, 4, är två av de nyinflyttade Sollentunaborna i Rotsunda. Här kommer Anja Rönnestrand på besök.
Flera familjer som flyttat in i de nya bostäderna för nyanlända i Rotsunda hade inte mer än ett par madrasser på golvet.

Men efter ett upprop på Facebook har bilar med förnödenheter gått i skytteltrafik.
ANNONS

– Vi behöver en säng, och kanske ett skåp att ha kläder i, säger Manizhe Nemati när hon öppnar dörren.

Anja Rönnestrand, som knackade på, har goda nyheter med sig.

– Jag har två dubbelsängar på gång. Här har du några mattor så länge, säger hon.

Under vecka 2 och 3 flyttade de första åtta familjerna in i Sollentuna kommuns bostäder för nyanlända i Rotsunda.

När Anja Rönnestrand, vars engagemang Mitt i berättat om tidigare, fick veta detta tog hon återigen ett initiativ för att samla ihop förnödenheter.

– Jag tog med en vän som pratar arabiska och gick dit och frågade om de behövde något.

Lägenheterna är enkelt utrustade från början med täcken, kuddar och vissa husgeråd. Efter besöket lade Anja upp en lista på Facebook med saker som behövde kompletteras – och en uppmaning till Sollentunaborna: ”Nu välkomnar vi våra nya grannar <3”.

Och budskapet gick fram. Hundratals Sollentunabor gillade och kommenterade inlägget, och samma helg kom fyra fullastade bilar med allt från matbord och stolar till soffor surrade på taket.

– Jag har fått så många mejl från människor som vill skänka saker att jag inte hunnit svara på alla. De vill så gärna hjälpa till, speciellt när det blir nära – man vet precis vart sakerna går, jämfört med om man lägger dem i en insamlingscontainer, säger Anja.

ANNONS

Själv har hon varit sjukskriven för utbrändhet en tid, och engagemanget har varit en positiv kraft i processen att bli frisk igen.

– Det har fått mig att må bättre.

Men det är inte bara förnödenheterna som är uppskattade. Den sociala kontakten kan vara minst lika mycket värd för den som håller på att börja ett nytt liv i ett nytt land.

Mona och Housam och deras barn flydde från Syrien och hamnade först i Torsåker, sedan i Hedemora. Nu har de fullt fokus på sin nya tillvaro i Sollentuna.

– Vi är väldigt glada över att vara här. Först ska vi lära oss språket, och så väntar på att barnen ska få plats på dagis, berättar Mona som pratar bra engelska.

Hon vill komplettera sin syriska examen i sociologi, och kanske arbeta som tolk i framtiden.

Housam, som arbetade på ett företag som säljer kläder och smycken, har tankar på att byta bana och utbilda sig inom träning och hälsa.

– Det är en fantastisk träningskultur i Sverige. Här håller även äldre människor igång, och man kan se 90-åringar som går och handlar på ICA. Den kunskapen skulle jag vilja ta med till Syrien om vi återvänder dit i framtiden.

Fakta

Hyrs ut som förstahandskontrakt

Bostäderna i Rotsunda hyrs ut med förstahandskontrakt hos Sollentunahem.

Alla boende har uppehållstillstånd.

Eftersom bygglovet för barackerna är tillfälligt får hyresgästerna avstå från besittningsskyddet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.