Många vill hjälpa till i flyktingkrisen

Personal från Läkare utan gränser hjälper flyktingar över till räddningsfartyget MY Phoenix.Foto: Gabriele Casini
Personal från Läkare utan gränser hjälper flyktingar över till räddningsfartyget MY Phoenix.Foto: Gabriele Casini
Rapporterna från flyktingkrisen i Medelhavet har fått många att reagera. Södermalmsbon Paula Stenström Öhman är en av dem. dem.

När Paula Stenström Öhman tidigare i år besökte den grekiska ön Lesbos, dit många flyktingar anländer, bestämde hon sig snabbt för att hon ville göra något för att hjälpa till på något sätt.

Med hjälp av vännen Petra Kauraisa, bosatt i London, tog de det första initiativet till organisationen ”Vi gör vad vi kan”. På två dagar samlade de fem miljoner kronor.

– Jag var nere tillsammans med min familj och hjälpe volontärerna på plats. När jag kom hem pratade jag med Petra och hon frågade om hon kunde göra någonting. Sedan var allt igång, berättar Paula.

I skrivande stund har ”Vi gör vad vi kan” samlat in 6,3 miljoner kronor.

– Vi kan inte förstå hur stort det har blivit. Allt har gått väldigt fort.

Gruppen skapades med målet att samla in pengar och förnödenheter att skicka ner till den grekiska ön Lesbos. Den 17 september går första transporten ner till ön.

– Vi har fått några fria platser av Ving. Det är jättemånga som vill följa med, så vi prioriterar läkare och personer med erfarenhet av biståndsarbete, så att vi gör så mycket nytta som möjligt på plats.

Man tar förtroendet på största allvar och tar hjälp av kompetenta och erfarna personer på plats för att underlätta flyktingarnas långa resa mot trygghet så gott det går.

Under tiden som är kvar innan gruppen åker ner till Lesbos har man insamlingar på platser i Stockholm.

Den 13 september mellan 11 och 16 hålls en insamling av bland annat hygienartiklar, kläder, underkläder och skor på Södra teatern.