Många vill skänka till flyktingarna

Medan flyktingarna flyr pågår flera ­insamlingar i Österåker. Både pengar och släpvagnar fyllda med kläder, skor och blöjor har samlats in.

– Vi har fått hur mycket som helst, enormt med kläder men också oöppnade paket med blöjor och våtservetter och en del pengar. Åkersbergaborna vill göra skillnad, säger Ulla Karin Westlin, diakon i Österåker-­Östra Ryd församling.

Hon poängterar att pengar är bästa gåvan men tror också att invånarna vill göra något praktiskt för sina medmänniskor.

– Det ligger något i omsorgen, att få packa ihop en påse och bidra praktiskt. Vi har haft flera volontärer som hjälpt till att sortera allt, säger Ulla Karin Westlin.

Förutom kyrkan har även privatpersonerna Mia Johansson och Jessica Johansson samlat in flera släpvagnar med allt från kläder till bindor och plåster. Insamlingen spred sig i sociala medier och i slutet av förra veckan skickades varorna till Enskede, och insamlingen ”Vi gör vad vi kan”.

Även kyrkans insamling skickades vidare till Enskede, där ”Vi gör vad vi kan” ska frakta varorna till Lesbos i Grekland. Men både Mia Johansson och kyrkan ser över vad de ska göra med de insamlade sakerna som inte går åt dit.

– Leksaker kommer vi skicka till asylboenden i Sverige, säger Mia Johansson.

Både Ulla Karin Westlin och Mia Johansson hoppas att viljan att hjälpa till håller i sig.

– Vi bedriver ett långsiktigt hjälparbete och behöver volontärer till vårt ”tala-svenska-kafé” och vår läxhjälp, säger Ulla Karin Westlin.

Ytterligare en insamling pågick förra veckan. Det var elever från Solskiftesskolan som sålde kakor i Åkersberga centrum och fick in cirka 1 800 kronor.

– En del gav bara pengar, utan att köpa något, säger Jasmin Åkerström.

Den 21 september klockan 19 ska en välgörenhetskonsert, med inslag av musikal, pop och klassisk musik, hållas i Vaxholms kyrka till förmån för flyktingar.

Mia Johansson har samlat in mängder av saker till flyktingarna.foto: privat