Många ville låta sig provoceras

Rebecca Piñones Lopez tycker om graffiti eftersom konsten har ett budskap.Foto: Åsa Sommarström
Rebecca Piñones Lopez tycker om graffiti eftersom konsten har ett budskap.Foto: Åsa Sommarström
Elever från klass 5C på Väsby skola besöker konsthallen.
Elever från klass 5C på Väsby skola besöker konsthallen.
Utställningarna Fined Art och Minerad mark som stängde i söndags har lockat nya besökare till Väsby konsthall.

– Det har varit ovanligt många besökare, konstaterar Lisa Åkerman Lindblom, vice ordförande i Väsby konsthalls vänner.

Under tre veckor har Väsby konsthall varit fylld av graffiti och annan provokativ konst. Utställningen Fined Art har fokuserat på gatukonst medan Minerad mark tagit upp olika konstskandaler genom åren. Här har man påmints om graffitikonstnären NUG:s kontroversiella video där en tunnelbanevagn vandaliserades och kulturministens chockerande ­tårtkalas där hon stack tårtkniven i konstnären Makode Linde.

Redan på vernissagehelgen kom 400 personer och utställningarna fortsatte sedan att locka besökare.

– Jag tror att det har att göra med att det är ett nytt ämne men också att det är delvis nya tekniker som visas upp, säger Lisa Åkerman Lindblom, vice ordförande i Väsby Konsthalls vänner.

Inte minst har många skolelever besökt de båda utställningarna.

– Jag gillar den här målningen, säger Marsel Ali ,11, och pekar på en bild med texten ”There is no short cut to freedom” och som föreställer en person som gläntar på en dörr.

– Den visar att det inte finns någon dörr till frihet. Bilden förklarar hur svår världen har blivit i dag med krig och så, säger Marsel Ali.

Även Rebecca Piñones Lopez, som precis som Marsel Ali går i klass 5C på Väsby skola, gillar utställningarna.

– Jag gillar graffiti. Det finns ett budskap i graffiti. Jag tycker att man borde få måla graffiti på vissa väggar, säger hon.

Marsel och Rebeccas bildlärare Daniel Vandinja tycker att det är viktigt att ta med eleverna till konsthallen och påpekar att bildanalys i dag ingår i kursplanen.

– Här får de en möjlighet att bekanta sig med den offentliga konsten, den konst som de är omgivna av varje dag, säger han.

Att utställningarna innehållit material som uppförts olagligt har inte inneburit några problem för konsthallen, säger Lisa Åkerman Lindblom.

– Det har faktiskt bara varit positiva reaktioner. Vi gör ju ingenting olagligt.

– Och gatukonst är en viktig samhällsfråga. Det är likadant när det gäller annan offentlig konst som finansieras av skattepengar. Det är sällan som man frågar oss medborgare vad vi tycker om det heller, säger Lisa Åkerman Lindblom.

Under utställningarnas öppningsveckor har också ett konstsamtal hållits för att diskutera vad som egentligen är att betrakta som konst.

– Är det här konst, frågar sig Lisa Åkerman Lindblom och pekar på tre genomskinliga sopsäckar med Botoxpreparat som ingått i utställningen.

– Jag tycker att frågan är viktig att diskutera för konst är viktigt. Det är viktigt för individen, hälsan och hela samhället. Vad skulle ett samhälle utan konst vara för något? säger Lisa Åkerman Lindblom.

Frågan om vad som är konst och inte har också eleven Rebecca Piñones Lopez tagit fasta på.

– Här lär man sig hur andra ser på konsten, säger hon.

Jag tycker att man borde få måla graff­iti på vissa väggar.Rebecca Piñones Lopez, 11 år