Mångmiljonsatsning ger kyrkligt Ängbykomplex

Den nuvarande entrén till församlingshuset.
Den nuvarande entrén till församlingshuset.
Den blivande huvudingången får ramp. Till vänster planeras ett litet kapell.
Den blivande huvudingången får ramp. Till vänster planeras ett litet kapell.
På den här volymskissen ser man nybygget till höger.
På den här volymskissen ser man nybygget till höger.
Den planerade samlingssalen med kontor syns här till höger i bild.
Den planerade samlingssalen med kontor syns här till höger i bild.
Torbjörn Gustavsson.
Torbjörn Gustavsson.
Ett kyrkligt center vid Ängbykyrkan med ett jättesal för 400 personer. Det är mångmiljonplanerna som är på gång i Bromma församling.
– Vi vill att det ska bli ett centrum kring Islandstorget, säger kyrkoherden Torbjörn Gustavsson.

Ett kyrkligt centrum i kring Ängbykyrkan vid Islandstorget – det är målet i Bromma församling. Samtidigt planeras en stor samlingslokal med plats för kontor och konserter inför 400 personer i direkt anslutning till de nuvarande husen. En byggnad som kan stå klar redan om drygt två år och därmed samla personalen i Bromma församling i ett jättekomplex.

– Jag konstaterade för några år sedan att vi dels hade väldigt många lokaler och att vi dessutom satt utspritt. Då tyckte jag som chef att det vore bättre om man hade arbetsgruppen på ett och samma ställe, säger kyrkoherden Torbjörn Gustavsson.

Sålt fastigheter

Sedan dess har församlingen sålt av en del av sina fastigheter. En del i en strategi som syftar till att inte äga så många fastigheter som kostar pengar att förvalta. Försäljningen av Mariehällskyrkan 2015 gav 16 miljoner kronor, Nya Klockargården gav runt 25 miljoner. En gammal lägergård i Trosa finns det också interna diskussioner om att sälja.

– Den används inte i dag och skulle säkert betinga ett bra pris, spår Torbjörn Gustavsson.

Sen planerar man att i framtiden sälja Famnen, kyrkan som är belägen vid Brommaplan. Personalen som arbetar i Famnen kommer att få flytta till komplexet vid Ängbykyrkan när det väl står klart. Vid Brommaplan ska man istället ha en liten kvarterskyrka i en lokal man hyr, där man ska kunna ”andas in och andas ut”.

”Som att ta sig upp för Jakobs stege”

– Famnen har varit funktionell, men det har inte varit så lätt för folk att hitta. Det är som att man behöver ta sig upp för Jakobs stege för att ta sig dit, säger Torbjörn Gustavsson om lokalerna som ligger uppe på Stopvägen, till vänster om tunnelbanespåret om man färdas i riktning mot Vällingby.

Totalt sett beräknas intäkterna från försäljningar att bli runt 90 miljoner kronor – tillsammans med sparade pengar kommer det att finansiera hela bygget vid Ängbykyrkan.

Men behöver ni verkligen en ny lokal med plats för 400 personer?

– Det är en befogad fråga. Men vi har märkt att när vi kring jul och nyår sätter upp större konserter så har vi inte plats när kyrkan samtidigt är upptagen av annan verksamhet. Och när vi inte använder det nybyggda samlingsrummet till sådant så kan vi kanske ha konstutställningar eller någon annan typ av verksamhet där.

Många ska tycka till om planerna och Skönhetsrådet som tidigare avstyrkt tillbyggnaden kallar i ett nytt utlåtande bygget för ”intressant”.

24 oktober kommer Bromma församling ha en informationskväll i Ängbysalen.