Mångmiljonvilla i Djursholm var kapad

Dipomatvillan har ägts av Liberias ambassad sedan 1976, men har stått tom i flera år.
Dipomatvillan har ägts av Liberias ambassad sedan 1976, men har stått tom i flera år.
Ett par som köpt en villa i Djursholm för 9,2 miljoner blir av med huset. I en uppgörelse har paret gått med på att Liberianska ambassaden är husets verklige ägare - inte den dömde man som de köpte huset av. Nu vill de i stället ha skadestånd av staten.

– Jag tycker att det är tragiskt att det står ett tomt hus här. Ett hus måste bebos för att leva. Det är tråkigt, säger Djursholmsbon Hans Fallenius, 80.

I vintras gladdes han när han fick höra att huset som stått tomt länge sålts, och uppskattade då priset till 15 miljoner.

Men försäljningen var en bluff har det visat sig. Bedragare förfalskade dokument så att det verkade som husets ägare, Liberias ambassad, sålt fastigheten på Fafnervägen till en 51-årig privatperson, för 9 miljoner. Denne sålde i sin tur vidare huset i slutet av januari, till ett ungt par, för 9,2 miljoner kronor.

Nu, efter att först ha stämts, har paret ingått ett förlikningsavtal som innebär att de erkänner Liberias ambassad som husets rättmätige ägare.

Även brevlådan på Fafnervägen har sett bättre dagar.
Foto: Pekka Pääkkö

Advokat Klara Håstad har företrätt Liberianska staten. Hon vill inte berätta några detaljer om uppgörelsen.

– Jag vill inte uttala mig, mer än att paret har gått med på att Liberia har bättre rätt till huset.

Har det förekommit penningersättning i uppgörelsen?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Om det inte förekommit, hade du sagt det då?

– Hahaha! Nej, jag säger inget alls.

I ärendet finns flera oklarheter. Det är exempelvis inte känt om försäljningen till paret skedde via mäklare som kunnat upptäcka att det var något lurt på gång eller om 51-åringen haft nyckel så han kunde visa huset invändigt.

Paret vill ha skadestånd av staten

Mitt i har sökt paret som köpte huset och fått tag i kvinnan, men hon vill inte kommentera affären.

I brev till Attunda tingsrätt skriver däremot parets advokat att de handlat i god tro, att de, precis som Liberias ambassad, blivit lurade och att de inte vill bli förknippade med bedragarna.

Av ett protokoll framgår också att paret vill ha skadestånd från staten för att de blivit lurade.

Enligt tidigare uppgifter i media misstänks sex personer vara inblandade i bedrägeriet, bland andra den s k ”La Reine-mannen” som på 1990-talet dömdes till fängelse för en rad skalbolagsaffärer. Den 51-årige man som sålde villan till paret är tidigare dömd för flera mindre brott, bl a ringa narkotikabrott.

Klantigt bedrägeri?

I de förfalskade handlingar som bedragarna skickade till Lantmäteriet för att få lagfart – ägarbevis – på Djursholmsvillan finns flera mer eller mindre uppenbara brister:

Köpebrevet. Handlingen som förfalskats för att visa att 51–åringen köpt villan av Liberias ambassad är bevittnad av en person – Rutger Hamilton – men någon person med det namnet finns inte i Sverige. Liberias ambassadörs signatur är dessutom förfalskad och liknar inte hennes riktiga.

Fullmakten. Skulle visa att ambassadören har rätt att sälja Djursholmsvillan – men har ett felaktigt gammalt statsvapen. Om man googlar Liberia får man genast  upp rätt vapen.

Bedragarna använde Liberias gamla statsvapen (t v) (Illustration från Advokatfirman Vinges utredning)

Värderingen. På ett värderingsutlåtande uppges fastigheten vara värd 8,5 mkr. Handlingen är undertecknad av en Rutger Hildingsson, som inte heller finns i verkligheten och Sture Lagerwall, (som f ö är namnet på en gammal svensk skådespelare). Ingen av de två arbetar på värderingsföretaget.

Ansökan. I själva ansökan uppger 51-åringen sitt namn korrekt på två ställen. Men när han undertecknat handlingen har han skrivit ett annat efternamn i namnförtydligandet.

Dåligt affärssinne? När 51-åringen intervjuades av Danderyds Nyheter uppgav han att han köpt huset ”på ren spekulation”. I de förfalskade handligarna uppger han att han köpte huset i december för 9 mkr. I januari sålde han fastigheten till paret för 9,2 mkr. På bostadssajter Mitt i tittat på värderas hus på Fafnervägen med likartad storlek på hus/tomt (hus ca 180 kvm, tomt  ca 2 000 kvm), men med hus i bättre skick till 18 mkr.