ANNONS

Manhattan möter Kungsholmen

ANNONS

Restaurangens entré är in­bjudande i sin sommar­skrud. Den pryds av växter och örter i hörnet Kungsholmsgatan-Scheelegatan. Hotell Amarantens restaurang signeras numera Kitchen & Table, svenske New York-kocken Marcus Samuelssons koncept, den 13:e restaurangen i ordningen.

Gourmé och Gourmand är förtjusta i den chict rustika inredningen, men blir placerade vid ett långbord så brett att de får höja rösterna rejält. Tur vi inte är på en intim dejt, fnissar de.

Glada blir de också över den fantasifulla menyn. Svensk-amerikansk crossover, lite våghalsiga kombinationer värda att pröva.

Som Grilled clam pizza (145 kronor), den är tunn, stor som en halv vanlig pizza med mozzarella, vitlök och musslor. Lagom att dela på för två som inte är vrålhungriga.

Men hungrig är Gourmand. Han beställer Tandoori smoked salmon (135 kronor) och får in en fet skiva lax, en liten klick get­ostyoghurt och en liten sallad på äpple, nötter och dill. Det är gott, men tandoorikryddan kan knappt anas, och lax gör sig bättre i tunna skivor, anser han.

Gourmé njuter av en sallad på vattenmelon, getost, avokado, tomat och senapsvinägrett (105 kronor), fräsch och mycket god i sin enkelhet.

De har också beställt in ett torskhuvud, bara för att det finns på menyn (135 kronor). Skräck­injagande, men med det finaste vita fiskkött att skrapa loss. Det serveras med citron och sojasås.

Restaurangen är så gott som fullsatt denna kväll, många gäster är amerikanska turister. Servisen är ung och pinnar på, men det tar tid att få sin mat. Bakom den långa bardisken kan man se in i köket, där de får ligga i för att hinna med alla beställningar.

Gourmé kör torsktema i kväll och äter Grilled cod salsa verde (285 kronor) där den perfekt grillade fisken skivar sig över en bädd av bönor, tomat, bacon, koriander och avokado. På sidan tortillabröd och en salsa med sting. Med lite salt smakar det utmärkt.

ANNONS

Gourmand äter Jerk chicken caesar (175 kronor) där en ganska liten och torr majskycklingfilé vilar på romansallat med god mangosalsa, parmesanchips samt stekt ägg till.

– Knappt några kolhydrater, och bra fettsnåla proteiner, säger Gourmand som läst på lite efter att ha sett sig själv i badbyxor i sommar.

– Men dessert måste man ju unna sig! säger han.

Det blir en Black pepper cheese cake (110 kronor), en intressant smaksättning med svartpeppar, thaibasilika, ananas, kokos och yuzu, som är en asiatisk citrusfrukt. Men det blir en ganska jolmig anrättning, och glassen till är isig och smaklös.

Gourmé har bättre tur. Hans Buckthorn fennel & white chocolate (110 kronor) är en hit, med havtornssorbet, fänkål- och vit chokladkräm och yoghurt i rejäla klickar med mandelflarn till. Friskt, lagom sött och med aningen lakritssmak.

– Jag tycker nog att mixen New York och Sverige tar udden av anrättningarna, säger Gourmand som hade väntat sig mer.

Men han får genast mothugg av Gourmé:

– Varför pröva om man redan bestämt hur det ska smaka? För några år sedan hade det varit otänkbart med fänkål i en dessert. Och se här, det smakar ljuvligt!

Friskt, lagom sött och med aningen lakritssmak.

Fakta

Kitchen & Table

Kök: Svenskt korsat med Manhattans internationella kök.

Miljö: Ljust, stimmigt, med bar och öppet kök centralt i lokalen.

Pris: Varmrätter 175–295 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.