Så hedras Helin, 50, som dödades av smitare

Tvåbarnsmamman och läkaren Helin Burkay föll offer för vansinneskörningen på Järvafältet.
Tvåbarnsmamman och läkaren Helin Burkay föll offer för vansinneskörningen på Järvafältet.
På lördag hålls en manifestation mot våld och för Helin Burkay, kvinnan som blev påkörd av en mc-förare vid Eggeby gård den 3 april.
Helin Burkay, som var tvåbarnmamma och arbetade som läkare i området, avled den 7 april av sina skador.

Helin Burkay arbetade som läkare på olika äldreboenden i Järvaområdet och var på väg hem efter jobbet måndagen den 3 april. Hon hade jobbat i Tensta och valde att gå hem till Kista via Järvafältet.

På gångvägen vid Eggeby gård blev hon påkörd av två personer som körde en motorcross.

Föraren smet och lämnade Helin kvar, svårt skadad på platsen. En ambulanshelikopter förde henne till sjukhus.

Hennes liv gick inte att rädda

Hennes liv gick inte att rädda. Helin Burkay dog av skadorna den 7 april. Hon blev 50 år.

Nu arrangerar Helin Burkays familj och vänner tillsammans med Spånga/Kista civilt initiativ en manifestation mot våld på Eggeby gård på lördag med start klockan tolv.

– Föraren var narkotikapåverkad och strax innan olyckan var det andra personer som larmat polisen om att det varit buskörningar i området. Vi måste få ett slut på den här utvecklingen. Vi vill också betona den sociala gettoiseringen av området som leder till kriminella gäng och narkotikaanvändning, säger Naile Aras, som var en nära vän till Helin Burkay sedan 34 år tillbaka.

Två döttrar och en två systrar

Hon berättar att det är Helin Burkays familj som vill att manifestationen ska hållas i Helins namn.

– De vill att alla ska få veta att Helin Burkay var en människa som hade en familj och att hon var läkare som jobbade i området. Hon hade två fina döttrar, en av dem studerar till läkare och den andra till jurist, säger Naile Aras.

Förutom döttrarna har Helin Burkays två systrar från Istanbul kommit till Järva efter beskedet om dödsfallet. De kommer alla att närvara vid manifestationen.

– Det som hänt är fruktansvärt och för mig är väldigt svårt att acceptera att hon har försvunnit på det här sättet, säger Naile Aras.

Mitt i har tidigare skrivit om problemen med ungdomar som kör motorcross, motorcyklar eller mopeder i hög fart på gångvägar i området.

Skapar oro bland invånarna

– Förortens invånare känner sig utlämnade till sitt öde och känner inget stöd från myndigheterna. Innan detta kostar ytterligare någon annans liv, måste vi alla tillsammans agera och förebygga det avskyvärda våldet utanför våra hem. Det skördar liv och skapar oro bland oss invånare, säger Naile Aras.

Polisen grep två personer strax efter att Helin Burkay blev påkörd, varav en av dem,  som misstänks vara föraren av motorcykeln, är misstänkt för grovt vållande till annans död.

Läs även: