Manifestation mot bygge i park

I torsdags samlades Gubbängenbor för att manifestera mot bygget av ”osthuset” och ”lego­ladan”. En av dem som deltog var Maggie Fredbäck.

– Att bygga husen här är helt fel, det är ett stort intrång i vår älskade park, säger hon.

Bygget av två hus för studenter i parken vid Gubbängens södra tunnelbane­entré har rört upp heta känslor. Skönhetsrådet tycker inte att osthuset borde byggas, men att legoladan är okej med vissa modifieringar. Stadsdelsnämnden håller med.

På torsdagskvällen samlades flera av dem i närområdet som är emot bygget av de två husen. Manifestationen anordnades av bostadsrättsföreningen Stockholmshus Nr 11.

Föreningen satte upp band för att markera exakt var husen kommer att stå. På flera balkonger hängde banderoller med texter som ”Stoppa osthuset” och ”Rädda vår vackra park”.

Maggie Fredbäck bor i hus­et närmast det planerade ”Osthuset”. Om det byggs kommer hon att förlora sin utsikt mot parken. Dessutom kommer solen att försvinna från balkongen.

– Vi är inte emot huset som sådant men det är helt felplacerat. Runt 20 höga träd som har stått här i över 50 år försvinner. Det finns andra ställen för hus­en, kanske närmare Örbyleden eller på ängen, säger hon.

När Lokaltidningen Mitt i var på plats fanns ett 50-tal personer i parken, men enligt Maggie Fredbäck var det sammanlagt cirka 400 personer som stannade till för att prata. Manifestationen pågick i två timmar.

Runt 20 ­höga träd som har stått här i över 50 år försvinner.