ANNONS

Fler manliga pensionärer än kvinnliga är fattiga på Lidingö

Irene Enblom, Ulla Landström och Kerstin Hedlind, har alla yrkesarbetat men anser att de straffats för de perioder de har varit hemma.
Irene Enblom, Ulla Landström och Kerstin Hedlind, har alla yrkesarbetat men anser att de straffats för de perioder de har varit hemma.
Äldre kvinnor har i regel mycket sämre pension än männen. Men på Lidingö bryts mönstret. Här är männen som har låg pension fler. Det kan bero på att kvinnor på ön hade råd med barnomsorg innan förskolan fanns.
Samtidigt finns 400 pensionärer med mycket låga inkomster.
ANNONS

Det kan handla om att man inte kan köpa julklappar till barnbarnen eller inte har råd att gå till tandläkaren. Drygt 400 pensionärer på Lidingö har så låga pensioner att de räknas som fattiga.

Detta enligt statistik som SCB, Statistiska centralbyrån tagit fram till Mitt i. Generellt i landet har män 6 000 kronor mer i månaden i pension enligt PRO. Lidingö bryter dock trenden att kvinnor är mycket fattigare än männen.

Enligt SCB har drygt 5 procent av männen och under fyra procent av kvinnorna en pension som är så låg att de hamnat under spärren för det SCB kallar relativ fattigdom, det vill säga en disponibel inkomst under 12 000 i månaden.

Hade råd med barnomsorg innan förskolan fanns

Den mer jämställda bilden man ser på Lidingö kan handla om att kvinnor på Lidingö har jobbat i högre utsträckning än männen och att de dessutom varit högavlönade.

– Jag har inte sett just de siffrorna. Men jag tänker att det är en klassfråga. Man kanske hade ett välbetalt yrke och hade råd med barnomsorg även innan den var utbyggd, säger Christina Tallberg, ordgörande för PRO:s riksorganisation.

Uppfostrade att inte be om hjälp

Men fattigdomen bland äldre finns också på Lidingö

Malin Samzelius är diakon i Lidingö församling. Hon berättar att församlingen kan hjälpa äldre att söka fondmedel, till exempel för tandvård.

– Många som är pensionärer idag är uppfostrade i att man inte ska be om hjälp, men fonderna finns där för att man ska söka, säger hon.

Att ha en låg pension är inget man ska skämmas för, menar hon.

ANNONS

– Har man jobbat ett helt liv, fostrat barn, eller kanske båda delarna,  då har man gjort rätt för sig, säger hon.

Att inte ha pengar för att hitta på saker kan också leda till ofrivillig ensamhet. På Lidingö finns till exempel soppluncher i Breviks församlingshem, de är kostnadsfria och öppna för alla. På Mötesplatsen i stadshuset finns fika för cirka 30 kronor. Det är också fritt fram att vara där utan att köpa något.

Gedigen utbildning syns inte i pensionen

Här sitter Irene Enblom, Ulla Landström och Kerstin Hedlind. De har alla yrkesarbetat men anser att de straffats ekonomiskt för perioder de varit hemma med barn eller när de blivit ensamstående.

– Jag är barnmorska, sjuksköterska och vårdlärare. Jag har haft de högst betalda tjänsterna, ändå visar det sig inte i pensionsbrevet, säger Ulla Landström, 84 år som när hon var ung ensam uppfostrade sina tre barn.

Fakta

Färre fattiga pensionärer på Lidingö

Statistiken är från 2017, som är de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån.

Procentsiffran visar andelen pensionärer som lever i relativ fattigdom. Det innebär att inkomsten ligger under 60 procent av medianinkomsten.

År 2017, som statistiken är ifrån, var medianinkomsten 248 400 efter skatt. Det motsvarar en inkomst under 12 420 kronor i månaden. 

Andelen fattiga på Lidingö:

Kvinnor: 3,8 procent,  (197 personer).

Män: 5 procent,  (203 personer).

Ett snitt för länet är:

Kvinnor: 9,97 procent.

Män: 6,51 procent.

Ett snitt för riket är:

Kvinnor: 15,2 procent.

Män: 9 procent.

Män har i snitt 6000 kronor mer i månaden i pension än kvinnor. (källa PRO).

Källa: SCB