Anhållen man i Säpos register

Terrordåd i Stockholm
Mannen som greps sent på fredagskvällen, misstänkt för inblandning i dådet, har anhållits.
✔️ Den anhållne mannen har förekommit i Säpos underrättelseflöde. Mannen är misstänkt för terroristbrott genom mord. ✔️ Denna artikel uppdateras kontinuerligt under lördagen om det senaste i terrordådet.

Polis, säkerhetspolis och åklagare höll en gemensam presskonferens på lördagseftermiddagen.

Misstankarna mot mannen som är från Uzbekistan har stärkts enligt polisen.


Läs mer: Stockholm dagen efter – ett blomsterhav


– Ingenting säger att vi har fel person, tvärtom stärks misstankarna vartefter utredningen fortskrider. Vi kan fortfarande inte utesluta att fler personer är inblandade, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Uppehållstillstånd

Man säger sig inte känna till hur länge mannen uppehållit sig i Sverige och kommenterar inte om han har uppehållstillstånd eller har sökt asyl.


Läs mer: Alla försöker förstå


Anders Thornberg, generaldirektör på Säpo:

– Den anhållne har förekommit tidigare i Säpos underrättelseflöde, men uppgifterna gick inte att belägga.

Fynd i lastbil

Rikspolischefen Dan Eliasson ville inte på presskonferensen bekräfta uppgifter om en bomb i lastbilen men säger:

– Vi har påträffat en anordning av annat slag i lastbilen. Den analyseras nu.


Läs mer: Hornsgatan avspärrat efter hot


 Polisen tar stöd av försvarsmakten med bland annat helikopter och transport för att kunna göra snabba förflyttningar.

De förstärkta gränskontroller som införts är för att kontrollera utresande och för att eventuellt förhindra en ytterligare misstänkt att lämna landet.

Jan Evensson, biträdande chef för Stockholms-polisen säger:

– Just nu agerar vi med en bred utredningsinsats.  Vi har kontrollerat och vi kontrollerar personer.


Läs mer: Klockargården håller öppet


Enligt polisen är inte identiteten på alla offer fastställda och därför går de inte ut med några uppgifter om personerna.

Advokaten Johan Eriksson är utsedd till mannens försvarare.

Mannen, en 39-årig man från Uzbekistan, är anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord, uppger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, för Aftonbladet.

– När jourdomstolen öppnar i dag kommer åklagaren skicka in en begäran om offentlig försvarare. Sedan ska han senast på tisdag klockan 12 besluta om han ska begära personen häktad eller inte, säger hon.

Karin Rosander har ingen uppgift om fler personer gripits i ärendet, uppger hon för Aftonbladet.

De avspärrningar som varit på Drottninggatan, från Olof Palmes gata till Sergels torg, kommer kvarstå tills de undersökningar som behöver göras är utförda, uppger polisen.

Lastbilen som användes vid terrordådet är bärgad från Drottninggatan för teknisk undersökning.

✔️  Vid 09.40 på lördagen är statsråden Gustav Fridolin och Isabella Lövin på plats vid platsen för terrordådet, och lämnar blommor.

✔️  På lördagsmorgonen uppger poliskällor till både Aftonbladet och SVT att det fanns sprängmedel på lastbilen. Det ska handla om en hemmagjord bomb som varit palcerad i  en väska, som återfunnits i lastbilen, och  polisens bombgrupp ska ha jobbat med detta under natten.

✔️  Mannen som greps i Märsta och sedan anhölls ska, av allt att döma, vara mannen som körde lastbilen, enligt Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

✔️ Uppgifter till Aftonbladet vid 10-tiden: I direkt anslutning till dådet ska den nu anhållne mannen ha chattat med en okänd person, uppger en poliskälla för Aftonbladet. Polisen har hittills inte velat kommentera om de misstänker att det finns medhjälpare.

✔️ Vid 10.30-tiden på lördagen är kronprinsessan Victoria, påtagligt berörd och tårögd, och prins Daniel på plats vid olycksplatsen, helt klädda i svart: ”Jag känner en enorm sorg, en tomhet. Men samhället har visat enorm kraft, vi är eniga. En enorm tillit bygger vårt samhälle på, en gemenskap, en sammanhållning”, säger kronprinsessan Victoria.

✔️ Vid 10.30-tiden uppger poliskällor att två personer från allmänheten ligger bakom gripandet av chauffören under fredagskvällen, uppger Aftonbladet TV. Mannen ska ha brottats ned av polis vid gripandet, enligt uppgifter.

✔️ Vid 13.30 på lördagen kommer polisen hålla ny presskonferens om det senaste i fallet.