Mannen bakom Pucko tog farväl

Mitt i Täby mötte Bo Ljunggren när han skulle fylla 100.
Mitt i Täby mötte Bo Ljunggren när han skulle fylla 100.
Bo Ljunggren var mannen bakom klassiska chokladdrycken Pucko. Nu har han tagit farväl. Bo Ljunggren från Täby kyrkby blev 102 år.

Mitt i Täby träffade honom för drygt två år sedan. Då skulle han fylla 100.

Kalaset hölls hemma i kyrkbyn och på bordet stod bland annat smörgåstårta – och Pucko. Dryckesvalet kan verka okonventionellt men inte för Bo Ljunggren.

Det var nämligen han som skapade receptet till den numera klassiska drycken.

Han fick uppdraget 1952. Som kemist på Mjölkcentralen blev det hans jobb att ta fram en ny chokladdryck till sortimentet.

– Jag gjorde specialanalyser av grädde, mjölk och glass för att hitta ett lämpligt recept, berättade Bo Ljunggren för Mitt i Täby i samband med sitt 100-årsfirande.

Själva chokladsmaken kom till efter flera tester. En brittisk kollega hade tagit fram ett nytt chokladextrakt som visade sig passa perfekt.

Några år senare lanserades drycken som fortfarande säljs i allt från korvkiosker till vanliga butiker.

I april hålls det begravning för Bo Ljunggren i Täby kyrka, berättar hans son Lennart Ljunggren.

– Sedan ska vi ha lunch med mycket släkt och vänner som vill säga hej då.

Vilken dryck de yngre gästerna kommer att bjudas på behöver knappast tilläggas.

Fakta

Inspiration från chokladglass

Pucko lanserades 1954.

Namnet valdes med inspiration från glasspinnen Chokladpuck.

På 1960-talet kom ett stort uppsving och produktionen tiodubblades.

Källa: Arla