Mannen bakom reklambilderna

Niklas Alm är själv mest nöjd med sommarbilden med räven och fjärilarna.
Niklas Alm är själv mest nöjd med sommarbilden med räven och fjärilarna.
Julbilden från 2015.
Julbilden från 2015.
En bild av Carolina Gynning som gjordes i samband med ett event.
En bild av Carolina Gynning som gjordes i samband med ett event.
Niklas Alm och designern Rebecka Llerena jobbar med julbilden från 2015.
Niklas Alm och designern Rebecka Llerena jobbar med julbilden från 2015.
Ni har säkert sett dem – reklambilderna som liknar konstverk utanför Bromma Blocks. Under åren har det blivit ett 20-tal och nu ställs det ut.

– Det är som ett slags stilleben, säger Niklas Alm, fotografen bakom bilderna.

Bilderna skapas av slipsar, smycken, skor, pärlor, leksaker, väskor, grönsaker, smörknivar, skohorn… ja allt man kan tänka sig som har rätt färg och form.

– Det är ett kreativt uppdrag, säger fotografen Niklas Alm som tillsammans med ett team på sex-sju personer skapar de reklambilder som blivit ett signum för Bromma Blocks.

Just nu ställs bilderna från åren 2013-2016 ut i en butikslokal som för tillfället står tom på entréplanet i gallerian. Där visas också en film där man kan se hur bilderna växer fram.

– Även om det är reklam har det en konstnärligare ton än många andra uppdrag. Och det är inte riktigt lika styrt som andra reklamuppdrag, säger Niklas Alm.

Sakerna som används i bilderna plockas ihop från butiker i gallerian och fogas ihop till en helhet i Niklas Alms fotostudio. Utgångspunkten är en skiss som reklambyråns formgivare gjort tillsammans med gallerialedningen. För att bilden ska få liv krävs en känsla av djup och perspektiv. Det skapas med hjälp av linjer och skillnaden mellan stort och smått.

– Det handlar också mycket om ljussättningen, säger Niklas Alm.

Under fotograferingen jobbar hela teamet koncentrerat i många timmar. Ofta håller de på till efter midnatt innan allt är klart.

– Uppläggningen tar längst tid. Det är mycket pill för att få till det exakt som det ska vara, säger Niklas Alm.

Den bild han själv är mest nöjd med är en sommarbild som visar en skogsglänta med vårblommor och fåglar och en räv i fokus. Han gillar också bilden av Carolina Gynning som gjordes i samband med ett event i Bromma Blocks.

– Det är roligt medan bilden växer fram. Det är lite som att leka. Och det är väldigt tillfredställande när man får till det, säger han.