ANNONS

Han är mannen bakom husen på Kyrkbacken

Stefan Szejnman är arkitekten bakom husen på Kyrkbacken.
Stefan Szejnman är arkitekten bakom husen på Kyrkbacken.
Stefan Szejnman, 95, är arkitekten bakom flera byggnader i Solna, bland annat husen på Kyrkbacken. Han tycker inte att man ska bygga nya hus i gammal stil.
– Man måste rita i den tid man verkar, vi kan inte gå bakåt i tiden, utan måste hela tiden utvecklas, säger han.
ANNONS

I över tusen år har människor befolkat den bygd som vi idag känner som Solna. Likt årsringar visar idag stadens arkitektur hur vi utvecklats, från Solna kyrka från 1180 till dagens Mall of Scandinavia.

Nu framöver ska Solnavägen och Hagalunds industriområde byggas om, vilket vi skriver om på sidan 4.

En som varit med och utformat en stor del av dagens Solna är arkitekten Stefan Szejnman, 95, med hus i såväl Råsunda, Hagalund, Skytteholm och Huvudsta på sin meritlista.

Mest bekanta är kanske de orangegula husen på Kyrkbacken. Att de fick den färgen beror helt på Stefans sätt att se på arkitektur.

– Jag tycker att man ska följa naturen när man ritar. Så gjorde man med de blå husen, som blir ett med himlen. Husen på Kyrkbacken ligger lägre ner och jag ville förankra dem i jorden med den här kulören, berättar Stefan.

Han är kluven inför dagens arkitektur.

– Dels tycker jag inte om att man försöker gå emot de naturliga elementen, man vill bygga så otroligt högt så att byggnaderna syns, vilket jag inte tycker är rätt. Arkitektur ska smälta in i sin omgivning.

Att rita nya hus i gammal stil, som idag förespråkas av bland annat Pehr Granfalk, är inte heller hans melodi.

– Man måste rita i den tid man verkar, vi kan inte gå bakåt i tiden, utan måste hela tiden utvecklas.

ANNONS

En del tycker kanske inte att husen på Kyrkbacken är vackra?

– Jag vet att de husen jag ritade är väldigt omtyckta, inte minst för hur de är inuti. De är bra planerade. Jag ångrar ingenting.


Läs mer: Här börjar Solnas nya paradgata byggas