Den 25 mars 2024 avled en kvinna i 50-årsåldern på Karolinska sjukhus till följd av en hjärnblödning efter att ha hittats med livshotande skador i sitt hem i ett småhusområde i Hässelby två dagar innan.
Friades i tingsrätten
I november åtalades sambon i 60-årsåldern för mord och grov våldtäkt på kvinnan, men den 27 december friades han från mordmisstankarna i Solna tingsrätt och dömdes enbart för våldtäkt av normalgraden till tre år och åtta månaders fängelse.
Åklagaren Anna Wennergrens har till sin bevisning bland annat anfört en mängd förhör, journaler, tidigare polisanmälningar, socialtjänstens uppgifter, larmsamtal och ljud- och videoinspelningar. Bild från bostaden efter det misstänkta mordet.
Stefan Källstigen
Tingsrätten bedömde att utredningen gällande kvinnans skador inte uteslöt att hjärnblödningen orsakats till exempel av att hon fallit i en trappa i bostaden, skrev domstolen i pressmeddelandet då.
– Även om det finns omständigheter som är besvärande för mannen går det inte att utesluta att sambon dött till följd av en olyckshändelse, säger rådmannen Stefan Lättman i ett uttalande.
"Självklart missnöjd"
Och under fredagen, 21 mars, fastställde hovrätten sin dom i fallet – mannen går fri från mord.
– Jag är självklart missnöjd med domen, detta är inte vad jag påstår har hänt, säger Anna Wennergen efter domen.
Wennergren menar i stället att mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet under natten. Det framgår även att han själv filmade det sexuella övergreppet.
– Jag hade förhoppningar om en annan utgång, jag såg en annan dom framför mig som möjlig, säger Anna Wennergren.
Domstolarnas resonemang är att en olyckshändelse inte kan uteslutas ligga bakom hennes död, hur ser du på att man nämner till exempel ett fall i trappan som möjlig dödsorsak?
– Ja, hur ska jag formulera mig, det är ju inget jag håller med som sannolikt. Jag håller inte med om resonemangen där.
Min bedömning är att han hade tydligt uppsåt att mörda henne denna natt.
Wennergren har fört i bevisning att kvinnan var utsatt för våld av mannen under en längre tid tillbaka och att han hade "tydligt uppsåt" att mörda sambon denna natt, men hon har också uppgett för Mitt i att det finns "olika typer" av uppsåt.
– Jag beskrev ett likgiltighetsuppsåt och i andra hand yrkade jag på grov misshandel och grovt vållande till annans död, säger hon.
För mannen besvärande indicier har inte saknats.
Omgivningens misstankar: långvarig misshandel
I utredningen och rättegången har såväl kvinnans närstående som hennes omgivning vittnat om att de haft misstankar i många år om att kvinnan var utsatt för långvarig svår psykisk och fysisk misshandel av mannen.
För några år sedan gjordes en orosanmälan och en skolkurator slog larm om våld i familjen, framgår i förundersökningsprotokollen. Efter att kvinnan förts till Karolinska under den aktuella helgen i fjol upptäcktes flera läkta frakturer över hennes kropp.
Åklagaren Anna Wennergrens har till sin bevisning bland annat anfört en mängd förhör, journaler, tidigare polisanmälningar, socialtjänstens uppgifter, larmsamtal och ljud- och videoinspelningar. Bild från bostaden efter det misstänkta mordet.
Stefan Källstigen
– Men samtliga förundersökningar som tidigare år inleddes mot mannen lades ned, sade åklagaren Anna Wennergren till Mitt i vid en intervju 2024.
Bara en person vet vad som egentligen hände i parets hem natten mot den 23 mars i fjol. Han ska nu sitta av ett närmare fyra år långt fängelsestraff för våldtäkt. Ansvarsfrågan kring kvinnans död förblir outredd.
Nekar till alla brott
Mannen har erkänt att han genomfört sexuella handlingar med sambon under natten, men har hela tiden nekat till samtliga brottsmisstankar och hävdar att han aldrig haft uppsåt att göra något sambon inte själv deltog frivilligt på.
Man frikänns från mord på sambo – döms för våldtäkt
I mars avled en kvinna i 50-årsåldern på sjukhus efter att ha hittats med livshotande skador i sitt hem i västerort. Nu frias mannen från mord på sin sambo och döms för våldtäkt.
Det var lördagsmorgonen den 23 mars som kvinnan fördes till Karolinska sjukhuset med livshotande skador från parets bostad i ett småhusområde i Hässelby.
Hon avled på sjukhuset till följd av en hjärnblödning den 25 mars.
I november åtalades sambon i 60-årsåldern för mord och grov våldtäkt på kvinnan. I utredningen och rättegången har såväl närstående som omgivning vittnat om att man i många år haft misstankar om att kvinnan var utsatt för långvarig svår psykisk och fysisk misshandel av mannen.
Orosanmälan och skolkurator var inkopplad
För några år sedan gjordes en orosanmälan och en skolkurator slog larm om våld i familjen.
– Men samtliga förundersökningar som tidigare inleddes mot mannen lades ned, har åklagaren Anna Wennergren tidigare sagt till Mitt i.
– Jag kommer föra i bevisning att kvinnan var utsatt för våld av mannen under en längre tid tillbaka. Min bedömning är att han hade tydligt uppsåt att mörda henne denna natt. Sedan finns det olika typer av uppsåt.
Till åklagaren Anna Wennergrens bevisning har hon anfört bland annat en mängd förhör, journaler, tidigare polisanmälningar, socialtjänstens uppgifter, larmsamtal och ljud- och videoinspelningar. Bild från bostaden.
Stefan Källstigen
Frias från mord
På fredagen friades han från mordmisstankarna i Solna tingsrätt.
”Tingsrätten har bedömt att utredningen gällande skadebilden inte utesluter att hjärnblödningen orsakats till exempel av att sambon fallit i en trappa som fanns i den gemensamma bostaden”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.
– Även om det finns omständigheter som är besvärande för mannen går det inte att utesluta att sambon dött till följd av en olyckshändelse, säger rådmannen Stefan Lättman i ett uttalande.
Filmade våldtäkt
Mannen döms för våldtäkt till fängelse i tre år och åtta månader. I hans mobiltelefon påträffades filmer som han spelat in på kvällen den 22 mars 2024 och på dessa syns att han genomförde sexuella handlingar med sin sambo när hon var okontaktbar.
Mannen har erkänt att han genomfört sexuella handlingar med henne, men nekar till brott och hävdar att han inte haft uppsåt att hon inte deltog frivilligt.
Åklagare Anna Wennergren håller inte med tingsrätten i deras bedömning.
– Jag känner mig besviken och tycker att de har värderat bevisningen fel, säger hon till Aftonbladet.
Samtliga förundersökningar som tidigare inleddes mot mannen lades ned.
Så larmades vården
Polisen och ambulans larmades ut av den åtalade sambon till bostaden i Hässelby den 23 mars sedan mannen.
Han hävdade att han trodde kvinnan drabbats av ett sjukdomsfall. Hon anträffades okontaktbar av sjukvården, som misstänkte hjärnblödning.
Men intensivvårdsläkare kunde på sjukhus konstatera att det inte handlade om något sjukdomsfall och att kvinnan sannolikt inte åsamkat sde svåra huvudskadorna själv av någon person, varpå misstankar om brott mot mannen uppstod. Han greps inne på Karolinska.
Källa: Mitt i
Bild från brottsplatsen.
Stefan Källstigen