”Tron på mänskligheten kommer tillbaka”

I tisdags kom beskedet, familjen får ett nytt hem i Väsby.
I tisdags kom beskedet, familjen får ett nytt hem i Väsby.
Roland Isaksson är otroligt rörd över allt stöd han fått sen historien om hur han förlorat sin lägenhet efter en brand spridits. I torsdags fick han skriva på kontraktet för en ny lägenhet.
– Det här kan inte jämföras med en lottovinst, det är en livsvinst, säger Roland Isaksson.

Efter att Rolands berättelse gått ut i Mitt i och sociala media var det många som försökte kontakta honom för att visa stöd. Men ett samtal var särkskilt oväntat. Väsbyhem hörde av sig och berättade att de skulle hjälpa honom med en ny lägenhet.

– Först trodde jag att det var någon som skojade. Det var samma chock som när man får ett dödsbesked, man hör men förstår inte riktigt vad de säger, säger Roland Isaksson.


Läs mer: Nu får familjen ett nytt hem


Den natten blev det inte många minuters sömn, han försökte förstå vad som hade hänt. På onsdagen sms:ade Roland till sönerna som blev eld och lågor.

– De sa ”är det sant?” och jag svarade att ja, de säger det. Vi ska få en lägenhet. Men det kändes fortfarande helt tumultartat, att lilla jag skulle få hjälp.

Tacksam för allt stöd

På torsdagen när han fick skriva på kontraktet. Då förstod han att det faktiskt skulle lösa sig.


Läs mer: Brandkåren reagerar efter att hjälten vräks


– Lika otroligt som det var att bli av med kontraktet, lika sjukt känns det att jag nu har ett nytt kontrakt i min famn. Det finns människor med hjärtat på det rätta stället. Det här kan inte jämföras med en lottovinst, det är en livsvinst.

”Det känns som något jag brukade tro på som pojke, att samhället faktiskt ställer upp för dem som behöver det.” säger Roland Isaksson.

Den senaste tiden har varit något av en bergochdalbana. Att först förlora sitt hem och därefter möta så mycket värme och stöd från sina medmänniskor. Det är många som har kommenterat på artiklarna och Rolands egna inlägg om det som hänt i sociala media. Roland har märkt att många känner igen honom på stan och kommer fram för att fråga hur det går eller visa sitt stöd.

– Det är en väldigt annorlunda upplevelse, att gå från det nattsvarta till det jag nu upplever. En tro på människan kommer tillbaka.


Läs mer: Familjen vräks efter branden


Vad tänker du kring alla kommentarer?

– Jag är rörd att det blev så här stort, att det finns så mycket hjärta. Jag är fan chockad på ren svenska och känner mig otroligt ödmjuk mot livet, säger Roland Isaksson.

Måste till en lagändring

Roland är otroligt tacksam för det stöd han har fått. Genom allt har hans arbetskamrater, partnern Eva och sönerna varit med och stöttat.

– Utan dem vet jag inte hur jag hade orkat, jag kämpade redan med min skador. Jag tror jag hade gått ner i en depression. Jag förstår att andra som hamnar i sån här situation inte orkar dra det vidare.

”Jag är rörd att det blev så här stort, att det finns så mycket hjärta.”

Roland Isaksson

Efter det som hänt har Roland hört om flera andra som drabbats av lagen och förlorat sina hyreskontrakt efter brand, trots att de själva inte var vållande. En del har hört av sig till honom och berättat att de själva hyr av en bostadsrättsförening och är rädda för att något liknande skulle kunna drabba dem.

– Det måste till en lagändring. Med en så skruvad bostadsmarknad vi har idag är det fruktansvärt att någon kan drabbas av det här.

Än har Roland inte hunnit fira glädjebeskedet men hans chef har uppvaktat honom med blommor. Till helgen hoppas han hinna samla ihop sina söner och nära för ta med dem ut på restaurang. Men först och främst ska de börja planera för inflyttningen och köpa nya möbler.