Varje år delar Danderyds kommun ut ett antal stipendier till ungdomar som är duktiga på något inom de konstnärliga gebiten.

Sång, instrument, måleri, film. Och så dans.

Danderydsbon Mara Brusis, 15, som går första året på Kungliga svenska balettskolan på Södermalm var den som fick den största summan, 8 000 kronor.

De som söker in får lämna en motivering – och visa upp sina färdigheter inför en jury.

– Jag har sökt innan men jag var lite bättre förberedd i år. Det känns jättekul, säger hon.

Började som treåring

För fem år sedan flyttade Mara Brusis från Tyskland till Sverige. Hennes danskarriär började redan när hon var tre år. Hon berättar om sina första minnen när hon försökte övertala mamma till att får börja på dansskola. Så blev det och hon fick börja dansa med något äldre barn.

Ingen i hennes närhet dansade, så var drivkraften kom vet hon inte.

Från dig själv, kanske?

– Ja, det låter lite cheezy, men så var det.

Mara Brusis drömmer om att få dansa med

Mara Brusis drömmer om att få dansa med

Stefan Källstigen

Flyttade till Sverige

Innan hon flyttade till Sverige gick hon på dansskola i München – där hon också gjorde sina första uppträdanden som i Trollkarlen från Oz och i operaföreställning. När hon kom till Sverige började hon på grundskolan Alhanko Academy of Ballet.

I dag går hon första året på Kungliga svenska balettskolan och studerar klassiska balettlinjen. Hon berättar om sin audition.

– Det var ganska intensivt, så pass att jag fick näsblod. Varje dag var det någon som blev bortsorterad, men jag klarade mig, och här är vi i dag, säger hon.

Gemenskapen är viktig

Vi frågar om den höga konkurrensen och pressen som dansvärlden är känd för. Det är viktigt med en bra miljö, som här på Kungliga, understryker hon. Att det finns personer runtom som bryr sig om hur andra mår.

– Ja, vi pratar om det och skolan gör mycket bra. Sedan stöttar vi klasskamrater och kompisar varandra mycket, säger hon.

Hon kommer med ett tips på hur man ska hantera situationer då något man gör ska bedömas av andra.

– Det är viktigt att inte ta kritik personligt. Om du vill bli bra på något då behöver du det och du vill ha det. Det krävs för att du ska utvecklas.

Glädjen hjälper i dansen

Stipendiater brukar uppträda på Djursholms slott men ännu finns ingen föreställning inplanerad då man kan se Mara Brusis dansa.

I sommar åker hon på dansskola i Frankrike.

– Det hjälper mycket med pengarna från stipendiet, så det är jag väldigt tacksam för.

Till sist frågar vi vad det är som lockar med dansen.

– Man glömmer bort allt det andra när man dansar.

– Sedan tar det aldrig slut. Du kan inte nå fram till något perfekt. Du kan hela tiden bli bättre. För mig är det så glädjefyllt att få dansa, och så gemenskapen, det betyder mycket, säger Mara Brusis.

Mara Brusis, scenkonstnär och dansare.

Mara Brusis, scenkonstnär och dansare.

Stefan Källstigen