Maratonlöpare jubilerade

”Den försvunne japanens” barnbarnsbarn Yoshaki Kurado blir uppvaktad av japansk press som rest till Sollentuna. Han passar samtidigt på att svalka sig med ett glas hallonsaft, precis som Shizu Kanakuri gjorde 1912.
”Den försvunne japanens” barnbarnsbarn Yoshaki Kurado blir uppvaktad av japansk press som rest till Sollentuna. Han passar samtidigt på att svalka sig med ett glas hallonsaft, precis som Shizu Kanakuri gjorde 1912.
Moderna brandmästare framför brandbil från 1934.
Moderna brandmästare framför brandbil från 1934.
I år gick inte priset till den snabbaste löparen, utan till den snyggaste med 1912 års mått. Somliga sprang i hatt, andra i fluga.  Täby folkdansgille bjöd på modeshow med egensydda dräkter från 1890-talet och framåt.  Syskonen Jonas och Jette Beerman från Tyskland provar kläder medan pappa springer maraton.  Yoshaki Kurado bjuds på bullar av Tatjana Petré – i förfädernas stil.  Ballongkonst fascinerade.  Edgar Obol, 4, håller balansen på Romans cirkusskola.
I år gick inte priset till den snabbaste löparen, utan till den snyggaste med 1912 års mått. Somliga sprang i hatt, andra i fluga. Täby folkdansgille bjöd på modeshow med egensydda dräkter från 1890-talet och framåt. Syskonen Jonas och Jette Beerman från Tyskland provar kläder medan pappa springer maraton. Yoshaki Kurado bjuds på bullar av Tatjana Petré – i förfädernas stil. Ballongkonst fascinerade. Edgar Obol, 4, håller balansen på Romans cirkusskola.
Sollentuna firade stort när jubileumsmaran gick av stapeln i helgen, 100 år efter OS i Stockholm.

Det var som att återvända till 1912: höga hattar, långa kjolar – och en japan med stjärnstatus.

Den 14 juli 1912 bjöd på 32 graders värme och klarblå himmel. 69 löpare deltog i starten från Stockholms stadion när höjdpunkten under de olympiska spelen, maratonloppet, skulle avgöras. 35 personer gick i mål.

Den 14 juli 2012 är luften svalare. Paraplyn skjuts upp i skyarna över folkmyllret som är i Sollentuna centrum för att delta i festligheterna kring jubileet av det historiska loppet 1912. Det hålls modevisning med dräkter i 1912 års anda, orkester spelar och barn provar cirkuskonster och origami.

Jubileumsloppet, som springs hundra år efter OS i Stockholm, har i stort sett samma sträckning nu som då. Löparna, i år runt 10 000, passerar Sollentuna centrum efter klockan 14 och vänder vid kyrkan innan de fortsätter mot mål på Stockholms stadion.

Till skillnad från i dag, var det många löpare som bröt loppet på grund av hettan 1912. Shizu Kanakuri från Japan var en av dem. Han bjöd in sig på hallonsaft och bullar hos familjen Petré i Sollentuna i stället för att gå i mål, och gjorde sig samtidigt känd som ”den försvunne japanen”.

– Den historien har berättats i hundra år i min familj, säger Tatjana Petré som är barnbarnsbarn till de gästvänliga Eugen och Maria Petré. I dag är hon och flera släktingar på plats med saft och bullar åt löpare och åskådare.

Lika många japanska som svenska flaggor viftar i luften när löparna, somliga klädda i 1912 års mode, hejas fram. Orsaken är att Shizu Kanakuris barnbarnsbarn Yoshaki Kurado springer loppet till sin farfars fars ära. När han passerar Sollentuna centrum sluter en svärm av japanska reportrar och fotografer upp bakom honom.

– Han är mycket känd i Japan. Intresset för familjen Petré är också stort. Vi vill tacka för den gästfrihet de visade för hundra år sedan, förklarar japanska parlamentets representant Shoichi Ueda.

Och trots uppgifter om en skadad fot, bryter Yoshaki Kurado släkttraditionen och går i mål på tiden 4 timmar och 25 minuter.