Marco från Tensta blev Årets student

23-årige juridik- och ekonomistudenten Marco Poblete har fått pris för sitt sociala engagemang och sitt entreprenörskap.

Själv ser han rötterna till engagemanget i uppväxtens pendlande mellan Tensta och Bromma.

Utmärkelsen Årets student delas ut av nätverket Nova 100 till en student som har ”gjort något utöver det vanliga under sina studier och är en person som är hängiven, passionerad och som har ett tydligt syfte med sitt liv”.

– Det är otroligt hedrande. Jag är väldigt ödmjuk inför utmärkelsen, säger Tenstabon Marco Poblete.

I sin motivering kallar Nova 100 Marco Poblete för en ”super connector” som alltid är beredd att dela sina kunskaper och utveckla människor i sin närhet.

Samtidigt som han studerar både juridik och ekonomi på Stockholms universitet är han aktiv i juristfacket Jusek och driver sitt eget managementbolag inom musikbranschen. Han har även dragit i gång en fundraisingkampanj för att bygga en skola i Tibet.

Men själv vill Marco Poblete hellre tala om hur uppväxten i Tensta gjorde honom medveten om klasskillnader. I förskoleklassen i Bromma blev han tagen åt sidan och språktestad, samtidigt som kamraterna i Tensta undrade varför han pratade ”som en svensk”.

Marco Poblete slogs av styrkan i det sociala arvet, och hur många inte såg sina egna möjligheter.

– Man vågade inte drömma stort. Det har verkligen väckt en vilja och ett mål att arbeta för att människor ska ha möjlighet att realisera sina ambitioner, säger Marco Poblete.