Marcus Adler glömmer aldrig den 7 april

Bild till artikel om kungsträdgården
Marcus Adler med sin gula väst på vilken han har skrivit tiden 14:53.
Marcus Adler var inte på plats i Kungsträdgården under lördagens minneskonsert. Han hade helgjouren på Konserthuset, precis som den 7 april 2017 när terrordådet skedde några stenkast bort.

Många drabbades av panik i samband med terrordådet för ett år sedan.

Andra var tvungna att hålla huvudet kallt. En av dem var Marcus Adler.

Adler jobbar som fastighetstekniker på Konserthuset vid Hötorget där han också fungerar som utrymningsledare om något skulle hända.

Var på väg hem

Fredagen den 7 april kommer han aldrig att glömma. Adler har på sin gula väst skrivit siffrorna 14:53. Det var då det första larmet kom.

Han var på väg hem när panikslagna människor kom rusande för att ta skydd både i själva Konserthuset och i dess butikslokaler.

– Jag hörde avgrundsvrål och det var som en myrstack med människor. Poliser kom springande med dragna pistoler. Jag minns hur det knöt sig i magen.

Hjälpte chockade

Publikinsläppet var låst, men många tog sig in i Konserthuset via biljettkassan vid Sveavägen.

– Det var full panik. Jag såg en ung chockskadad tjej som med slag och sparkar krossade en åtta millimeter tjock glasruta, något som inte ska vara möjligt. Jag såg till att hon fick hjälp.

Till slut stod det klart att det hade varit en terrorattack.

Med i krisgrupp

Marcus Adler ingick i en krisgrupp som bildades i samband med dådet. Han berättar att många behövde hjälp och stöd efteråt.

– De som jobbar i våra butiker är ofta unga människor, och de fick ta smällen. Jag vet att många mådde extremt dåligt efteråt och de har fått psykologhjälp.