Det har gått cirka en vecka sedan Marcus Nyman landade i Sverige efter en tävling i Elfenbenskusten. Det var sista pusselbiten innan han blev klar för OS i Paris senare i sommar. Nu står han på den bekanta hemmamattan vid Stockholmspolisens IF i Midsommarkransen.

Här har han tränat sedan han tog steget in i elit-judon vid 15 års ålder. Sedan dess har han kammat hem både EM- och VM-medaljer. 2010 tog han sitt första EM-guld i Wien. Elva år senare stod han åter på pallen med en bronsmedalj runt halsen under VM i Budapest. Den placeringen försvarade han också i VM i Doha 2023.

Nu har han siktet inställt på OS i Paris. Trots att Marcus Nyman har varit med i varje OS sedan 2012 har han inte lyckats kamma hem en medalj. Närmast var han 2016 i Rio de Janeiro när han slutade femma.

Marcus Nyman kränger på sig sin OS-uniform. I sommar ska han få representera Sverige i sitt fjärde och sista OS.

Marcus Nyman kränger på sig sin OS-uniform. I sommar ska han få representera Sverige i sitt fjärde och sista OS.

Pekka Pääkkö

– Hade du frågat mig under förra OS eller innan dess hade jag definitivt sagt att jag vill vinna, men nu är jag nöjd med en medalj. Då hade hela karriären varit värt det, kronan på verket liksom. För mig blir det här sista chansen. Fjärde gången gillt förhoppningsvis, säger han.

Judostjärna i generna

Marcus Nyman kan inte minnas första gången han satte fötterna på en judomatta, men han drar slutsatsen att han var jätteliten. Inte så konstigt när judon ständigt varit närvarande under hans uppväxt. Det var morsan Elisabeth Karlsson förtjänst. På mitten av 80-talet var hon den första svenska finalisten i judo-VM.

Hon är med på mattan och slänger Marcus Nyman över axeln. Duns! Han faller och med sina 90 kilo ekar det i hela hallen.

– Hon har det fortfarande i sig, konstaterar Marcus Nyman efter kastet och fortsätter:

– Det är tack vare henne jag kom in i sporten. Sedan var det nog ingen tillfällighet att jag blev bra när hon är så bra – jag har fått bra grunder från henne, säger han.

Hur då?

– Pannbenet. Jag vinner sällan en match de första minutrarna. Då gäller det att hålla ut så länge som möjligt och bryta ned motståndaren mentalt och vinna matchen.

Det var först vid sju års ålder som Marcus Nyman började träna judo "på riktigt".

Elisabeth Karlsson var hela Sveriges judostjärna på mitten av 80-talet. Hon ville inte att Marcus Nyman skulle börja med judo förrän han var sju år, berättar hon.

Elisabeth Karlsson var hela Sveriges judostjärna på mitten av 80-talet. Hon ville inte att Marcus Nyman skulle börja med judo förrän han var sju år, berättar hon.

Pekka Pääkkö

– Jag ville inte att han skulle börja förrän han var sju för jag visste att han var lite av en vinnarskalle. Han kanske inte skulle må så bra att få för mycket stryk. Annars har jag alltid funnits där, i bakgrunden, säger hon.

Marcus Nyman berättar att Elisabeth Karlssons bedrifter alltid varit närvarande i hans egen uppväxt och karriär, men att han aldrig känt någon press från det.

Elisabeth Karlsson har däremot blandade känslor kring det.

– Det gjorde lite ont i mig när han blev tvungen att svara på frågan om han var lika bra som mamma. Jag ville ju att han skulle få göra det här villkorslöst.

– Men nu är Marcus mycket bättre än mig.

Familjefar

Efter OS i Paris lägger han bältet på hyllan.

– Nu har jag barn och familj. Den yngsta är nio månader. Det här är en sport som tar upp mycket tid och det vore inte rättvist mot dem att fortsätta. Så att få avsluta med en medalj vore förverkligandet av en dröm man haft sedan man var 15, säger han.

Men det blir inte adjö till judomattan för all framtid. Nästa år fyller hans dotter fyra år, och då ska han låta henne testa på judo.

– Hon har följt mig lite här redan, men då kan hon testa på "stor och liten". Det är lite lekjudo där man kan brottas med föräldrarna. Det ser jag fram emot. Sen får vi se om hon väljer att fortsätta och gör hon det så kommer jag följa henne också.