ANNONS

Marcus och laget mot cancer

Pappan Stephan Käll beskriver cancerbeskedet som en "käftsmäll". Nu kretsar livet kring att Marcus ska bli frisk igen och de känner ett starkt stöd från omgivningen.
Pappan Stephan Käll beskriver cancerbeskedet som en "käftsmäll". Nu kretsar livet kring att Marcus ska bli frisk igen och de känner ett starkt stöd från omgivningen.
I våras vann laget tredje pris vid en turnering och Marcus fick lyfta pokalen.
I våras vann laget tredje pris vid en turnering och Marcus fick lyfta pokalen.
Lucas Runquist, Oscar Samuelsson och Kalle Nordin är lagkamrater till Marcus.
Lucas Runquist, Oscar Samuelsson och Kalle Nordin är lagkamrater till Marcus.
12-årige Marcus Käll har insjuknat i cancer och genomgår en tuff behandling. Samtidigt får han starkt stöd från sitt lag Spånga Hockey som samlar pengar till cancerforskning i Marcus namn.
ANNONS

Ytligt sett är det bara det kala huvudet som antyder att Marcus Käll är sjuk. Han går runt i bostaden i Bromsten med pigga ögon. Det har gått snart fyra månader sedan cancerbeskedet, eller ”käftsmällen” som pappan Stephan Käll kallar det.

Marcus Käll hade just gått ut femte klass på Bromstensskolan och skulle börja i en klass med hockeyinriktning på Profilskolan i Vinsta. Hockey är Marcus stora intresse och han spelar i Spånga Hockeys lag för 03:or.

I våras blev han märkligt utmattad efter vissa fyspass, vilket var de första tecknen på att något var fel.

Under två dagar runt skolavslutningen hade Marcus feber och kräktes. Mamma Maria tog honom till vårdcentralen den 9 juni. Där konstaterade läkaren snabbt att han behövde akutvård och han fördes till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Olika prover togs på Marcus och på kvällen fick de reda på att han hade en stor tumör vid njuren.

Den 20 juli opererade en kirurg bort tumören. Under dagarna före och efter operationen hoppades familjen att tumören inte skulle vara så elakartad.

– Vi tänkte att om två månader kan allt vara lite mer normalt. Då skulle han kunna träna hockey och gå i skolan, säger Stephan Käll.

Men diagnosen blev i stället den ovanliga och aggressiva cancerformen ”clear cell sarcoma”. Nu väntade en behandling med strålning och cellgifter under minst 34 veckor.

Sedan dess är Marcus inlagd på sjukhus måndag till torsdag var tredje vecka och får olika typer av cellgifter. Gifterna tar hårt på kroppen men Marcus har hittills mått rätt bra. När han är hemma går han i skolan, och han har till och med varit med vid två träningar.

– Det är tråkigt att ha hockey som stort intresse när jag inte kan spela det. Det hade varit bättre om jag hade spelat schack, säger Marcus med ett leende.

ANNONS

I hockeylaget är Marcus en uppskattad glädjespridare och det goda humöret finns kvar.

– Han är den som tagit det bäst av oss. Han har bara varit ledsen en gång och det var när de sa att det var en elakartad cancerform, berättar Stephan.

Marcus visar en matchtröja som han fått av hockeylaget. Runt texten ”Krya på dig” har alla lagkamrater skrivit på sina namn.

Cancerbeskedet blev en chock för lagkamraten Oscar Samuelsson som har känt Marcus sedan förskoleåldern.

– Varför just han? tänkte jag, säger Oscar.

Cancerbehandlingen väntas tidigast vara klar i början av maj. Stephan Käll har inte kunnat arbeta sedan i somras och är glad över att ha en förstående arbetsgivare.

– Man inser lite mer vad som är viktigt i livet. Det är att familjen är frisk.

Klubben driver insamlingen ”Spånga Hockey kämpar med Marcus” ihop med Barncancerfonden. På bara några veckor fick den in över 90 000 kronor.

Allt stöd från omgivningen värmer Marcus och hans familj. Om allt går väl ska han vara frisk och kunna spela hockeymatcher nästa höst.

Fakta

Idrottsprofiler gav pengar

”Spånga Hockey kämpar med Marcus” heter klubbens insamling till Barncancerfonden.

På en dryg månad skänktes 91 000 kronor och insamlingen ska pågå till december 2016. Förutom privatpersoner och idrottsklubbar har hockeyprofilerna Challe Berglund, Fredrik Bremberg samt kampsportarna Alexander Gustafson och Reza Madadi bidragit.

Clear cell sarcoma är en sällsynt cancertyp och den drabbar oftast personer mellan 20 och 40 år.

ANNONS